L'alimentació juga un paper fonamental en el nostre estat de salut i en nombroses patologies. Tots sabem que el colesterol està relacionat amb una mala alimentació però corregint aquests hàbits en la dieta i prenent aliments funcionals podem arribar a reduir-lo de forma significativa. Un aliment aliat és la remolatxa, una hortalissa capaç de reduir el colesterol dolent o LDL.

El colesterol i l'alimentació

Quan abordem aquest tema és important aclarir el següent: no tot el colesterol és dolent i no tots els greixos són perjudicials.

No tot el colesterol resulta perjudicial per a la salut, els següents valors determinen la naturalesa del colesterol i el seu risc per a l'organisme:

  • Triglicèrids: És una forma habitual d'emmagatzemar greix en el nostre organisme. El problema és quan la seva presència és excessivament alta, això permet que circulin pel corrent sanguini i s'adhereixin a les parets de les artèries. Un valor elevat de triglicèrids en sang necessita una reeducació alimentària, provenen del consum de greixos i d'hidrats de carboni de forma no adequada.
  • Colesterol HDL: El terme HDL prové d'unes sigles en anglès que indiquen que el colesterol és transportat per una lipoproteïna d'alta densitat. Això vol dir que el colesterol és portat al fetge on serà metabolitzat i excretat majoritàriament a través dels excrements. Es tracta del colesterol bo.
  • Colesterol LDL: El terme LDL indica que el colesterol és transportat per una lipoproteïna de baixa densitat. Aquest colesterol és necessari en unes determinades proporcions en el nostre organisme ja que forma part de diferents estructures, però quan hi ha un excés circula lliurement per la sang i s'adhereix a les parets de les artèries. Es tracta del colesterol dolent.
Grapat Remolatxes
Grapat Remolatxes

El tractament dietètic del colesterol requereix una revisió completa de la dieta

La remolatxa: un aliment per reduir el colesterol LDL

El tractament dietètic del colesterol requereix una revisió completa de la dieta i una substitució de tots els greixos nocius per greixos saludables. A més d'aquest canvi d'hàbits ens podem beneficiar enormement d'aquells aliments que redueixen el colesterol dolent.

La remolatxa ha donat prou evidències per ser un aliment funcional capaç de reduir els nivells de LDL i millorar el perfil lipídic de la sang.

Es consumeixen les seves grans arrels vermelles i és en aquesta part de la planta on trobem una composició nutricional veritablement terapèutica:

  • El conjunt de la seva composició nutricional permet que el cos augmenti el colesterol bo però que alhora disminueixi el colesterol dolent LDL i els triglicèrids.
  • La remolatxa vermella conté 2.7 grams de fibra. La fibra juga un paper fonamental per regular la gana i per controlar l'absorció dels greixos, a més d'això, també s'ha comprovat que una ingesta adequada de fibra resulta un factor clau per prevenir malalties coronàries.
  • Conté vitamines del grup B, concretament B2, B6, B3 i B9. Les vitamines d'aquest grup són especialment importants perquè actuen perquè els nutrients siguin metabolitzats adequadament. Ingerir vitamines del grup B permet que els greixos es metabolitzin de manera que no puguin formar substàncies com LDL o triglicèrids.
  • Has de tenir present que la remolatxa és un aliment molt ric en oxalats. Si tens pedres a la vesícula o càlculs renals parla amb el teu metge abans d'incloure-la en excés en la teva dieta. Si els teus càlculs són d'oxalat càlcic, hauràs de moderar molt el consum d'aquesta hortalissa.