En aquest article parlarem de la vitamina E, i els seus beneficis per a la salut, sobretot per als esportistes.

Composició i Funcions.

La vitamina E agrupa diferents compostos, dins dels quals s'inclouen els tocoferols i els tocotrienols. Sent la forma predominant la α-tocoferol, que a més és la més activa biològicament. Aquesta vitamina és essencial per al nostre creixement i supervivència, però el cos humà no pot sintetitzar-la, i ha de ser ingerida unida als lípids amb la dieta.

Funció Antioxidant

Dins de les seves funcions, ens interessen principalment una: el seu paper antioxidant. Existeixen diverses teories sobre la funció de la vitamina E en l'organisme, sent la més acceptada que la vitamina E actua coordinada amb altres molècules i enzims per a la defensa de les cèl·lules, (especialment glòbuls vermells, cèl·lules musculars i cèl·lules nervioses) davant els efectes nocius produïts pels radicals lliures. Aquesta activitat antioxidant rau en la seva capacitat de protecció de les membranes cel·lulars, impedint l'oxidació de les mateixes pels radicals lliures. Si es produís aquesta oxidació, es produiria una degradació de l'organisme, apareixent malalties cardíaques o possibles càncers.

Vitamina E
Vitamina E

Existeixen diverses teories sobre la funció de la vitamina E en l'organisme

Més Funcions Vitamina E Fitness

A més, s'han identificat altres nombroses funcions de l'alfa-tocoferol, que no estan relacionada amb la seva capacitat antioxidant. Per exemple, se sap que inhibeix l'activitat de la proteïna quinasa C "enzim que participa en la proliferació i diferenciació cel·lular al múscul". A més sembla que també afecta l'expressió i activitat de molècules i enzims en cèl·lules immunes i inflamatòries. I s'ha demostrat que inhibeix l'agregació de plaquetes augmentant la vasodilatació.

La inhibició de la proteïna quinasa és molt important per a l'esportista, ja que s'ha observat que la deficiència elevada de vitamina E augmenta l'estrès oxidatiu al múscul esquelètic, altera la seva composició i causa processos de degradació i inflamació que condueixen a condicions distròfiques. Així que els nivells adequats de vitamina E a les cèl·lules endotelials produeixen una sèrie de processos que donen lloc a una menor adhesió a l'endoteli. Per tant, com a la pràctica d'exercici físic intens dona lloc a un augment de la producció de radicals lliures, és necessari la vitamina E per neutralitzar-los, i ajudar el múscul que funcioni adequadament.

Fonts Alimentàries

Les fonts alimentàries de la vitamina E són principalment:

  • Olis vegetals: gira-sol, blat de moro, oliva i germen de blat.
  • Margarines.
  • Oli de fetge de bacallà.
  • Ou, sobretot el rovell.
  • Cereals: blat i arròs integral.
  • Verdures com els espinacs i el bròcoli.
  • Fruita seca: ametlles, nous i cacauets.

A més, sempre podem ajudar la nostra dieta amb suplements de vitamina E, com pot ser: Vitamina E Formula 400 UI i Vitamina (400 NE).

La ingesta recomanada segons l'edat és diferent: El nivell més alt recomanat de suplementació per a adults és de 155 UI/dia per a les seves formes naturals i 1000 UI/dia per a les formes sintètiques.

La transferència de vitamina E es realitza mitjançant la interacció amb receptors específics. A més, té una àmplia distribució per teixits i cèl·lules sanguínies, incorporant-se a les membranes cel·lulars. I existeixen reserves en el teixit adipós, sent aquesta la principal reserva; al fetge i en el teixit muscular.