Amb el pas dels anys, es produeix una disminució de la massa i un deteriorament dels ossos a causa d'una pèrdua dels minerals que contenen, la qual cosa genera una probabilitat més gran de patir fractures, especialment en les dones.

És el que es coneix com a osteoporosi i, com indica l'OMS, el seu origen és variat: el nivell de massa òssia de la persona, el pas dels anys, factors genètics i hereditaris, la menopausa, alteracions hormonals, una mala alimentació, la falta d'exercici físic...

Una de les conseqüències és la ruptura de maluc, que té una gran incidència mundial fonamentalment en les persones majors de 65 anys. Per això, accions que vagin encaminades a prevenir són tan importants. I l'alimentació juga un paper fonamental, sobretot en el cas d'aquelles que segueixen una dieta vegetariana.

Un factor de risc

Segons un estudi de la Universitat de Leeds al Regne Unit que es va dur a terme amb 26.000 dones britàniques de mitjana edat conclou que aquelles amb una dieta vegetariana tenien un 33% més de risc de fractura de maluc en comparació les que prenen carn de forma habitual. De fet, aquest mode d'alimentació és el tercer factor de risc després del tabaquisme i l'edat.

Això no vol dir que aquestes persones hagin d'abandonar les dietes vegetarianes Com amb qualsevol dieta, és important saber quins nutrients es necessiten per a un estil de vida saludable i equilibrat. Les dietes vegetarianes poden variar molt d'una persona a l'altra i poden ser saludables o no. Però en tenir una menor ingesta de nutrients que estan relacionats amb la salut òssia i muscular és aconsellable prendre mesures.

Dona de la tercera edat / Unsplash
Dona de la tercera edat / Unsplash

Mesures a prendre

En primer lloc i, abans de canviar el tipus d'alimentació, el primer consell és acudir a un professional, perquè no és un tipus de dieta que pugui seguir tothom. Els experts solen desaconsellar-la per als nens, per exemple. És bo fer-se algun tipus d'anàlisi o prova per comprovar que no existeixen riscos per a la salut.

Cal tenir en compte que la carn és una excel·lent font de proteïnes de qualitat, inclosa la roja. Aporta micronutrients essencials com a ferro, zinc, seleni, potassi i un ventall de vitamines del grup B com a niacina (B3), riboflavina (B2), tiamina (B1) i vitamines B6 i B12. El mateix ocorre amb el calci, doncs es tracta d'un nutrient essencial per als ossos i es troba majoritàriament als productes derivats dels lactis, el consum dels quals no realitzen les persones que porten una dieta vegetariana més extrema.

Per aquesta raó, és aconsellable suplementar-se amb aquest tipus de nutrients per promoure l'enfortiment dels ossos i les articulacions i evitar que augmenti la possibilitat de patir una ruptura de maluc.