L'asma, una malaltia crònica que afecta a milions de persones a tot el món, pot ser gestionada i potencialment mitigada amb diversos enfocaments, incloent canvis en la dieta i l'estil de vida. La inclusió de certes fruites i verdures en l'alimentació diària ha demostrat ser prometedora en la lluita contra els símptomes de l'asma a causa de les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants i nutritives. Aquest article se centra en com determinades fruites i verdures poden exercir un paper crucial en la prevenció i el maneig de l'asma.

fruita i verdura
La fruita i la verdura poden mitigar els símptomes asmàtics/ Foto: Unsplash

 

Aquests aliments, gràcies a les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries, i nutritives, poden ajudar a reduir els símptomes de l'asma, millorar la funció pulmonar, i disminuir la dependència de medicaments

 

Fruites i verdures riques en vitamina C

La vitamina C és un potent antioxidant que ajuda a combatre l'estrès oxidatiu al cos, un factor contribuent a l'asma. Fruites com taronges, kiwis, maduixes, i papaies, juntament amb verdures com pebrots vermells i verds i bròcoli, són excel·lents fonts de vitamina C. Estudis han suggerit que una dieta rica en vitamina C pot ajudar a reduir els símptomes de l'asma, millorar la funció pulmonar i disminuir la hiperreactivitat bronquial.

 

Fruites i verdures riques en vitamina E

La vitamina E és un altre antioxidant clau que s'ha associat amb una funció pulmonar millorada i una reducció en la inflamació de les vies respiratòries. Aliments com els espinacs, les ametlles (encara que no són verdures, s'inclouen aquí per la seva rellevància nutricional), i els alvocats són rics en vitamina E. Incorporar aquests aliments en la dieta pot contribuir a protegir els pulmons de la inflamació i el mal oxidatiu.

 

Fruites i verdures amb beta-carotè

El beta-carotè, que el cos converteix en vitamina A, ha demostrat tenir efectes protectors contra l'asma. Aquest antioxidant es troba en altes concentracions en verdures i fruites de color taronja i verd fosc, com pastanagues, carbasses, melons, i fulls verds com la kale i els espinacs. Aquests aliments poden ajudar a millorar la salut de les vies respiratòries i a reduir la susceptibilitat a infeccions respiratòries.

 

Fruites i verdures amb magnesi

El magnesi és un mineral que juga un paper vital en la funció muscular normal, incloent els músculs que envolten les vies respiratòries. Un baix nivell de magnesi pot estar relacionat amb un risc més gran d'asma. Verdures de full verd, com l'espinac i la bleda, són riques en magnesi, així com també ho són la fruita seca, llavors, i llegums. Una ingesta adequada de magnesi pot ajudar a relaxar les vies respiratòries i millorar la funció pulmonar.

 

Fruites i verdures amb polifenoles

Els polifenols, trobats en fruites com les pomes, el raïm, i les cireres, així com en verdures com la ceba i el bròcoli, tenen propietats antiinflamatòries que poden ser beneficioses per a les persones amb asma. Els estudis indiquen que una dieta rica en polifenols pot ajudar a reduir la inflamació de les vies respiratòries i a protegir contra l'estrès oxidatiu.

 

Conclusió

Adoptar una dieta rica en fruites i verdures específiques pot ser una estratègia efectiva per combatre l'asma i millorar la qualitat de vida dels qui la pateixen. Aquests aliments, gràcies a les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries, i nutritives, poden ajudar a reduir els símptomes de l'asma, millorar la funció pulmonar, i disminuir la dependència de medicaments. Tanmateix, és important recordar que la dieta és només un component del maneig de l'asma i ha de complementar-se amb un pla de tractament mèdic adequat.