L'asma és una malaltia obstructiva i reversible del sistema respiratori. Al nostre país afecta el 5% de la població adulta i és causant de la pèrdua de 9.000 milions de jornades laborals a l'any a l'eurozona. Tanmateix, una activitat física regular t'ajudarà a millorar el funcionament dels pulmons, estimular el sistema immunitari, alliberar hormones del benestar al cervell i minimitzar els símptomes de l'asma. Molts estudis demostren que estar deprimit o estressat augmenta el risc de patir brots d'asma. La falta de coneixement sobre la malaltia i els avantatges que l'exercici físic hi produeix, porta alguns professionals a prohibir-ne la pràctica als pacients, però el cert és que l'exercici té molts beneficis. Si ets asmàtic, tranquil/a, pots fer exercici!

L'asma és una malaltia obstructiva i reversible del sistema respiratori

Recomanacions per a fer exercici amb asma

  • En primer lloc, utilitzar un broncodilatador de 15 a 20 minuts abans de l'inici de l'exercici per a prevenir el broncoespasme i portar-lo a sobre durant tot l'entrenament.
  • Fer EFRs (exercicis de fisioteràpia respiratòria) previs.
  • Si l'activitat és a l'aire lliure, estudiar prèviament el terreny on es farà l'exercici: assegurar-nos que és una zona lliure de substàncies en suspensió (en l'aire) que ens puguin desencadenar la temuda crisi i evitar les temperatures extremes, ja que poden provocar el broncoespasme.
  • Procurar fer el programa d'exercici a mig matí o al final d'aquest, ja que és el moment del dia en què les glàndules suprarenals alliberen cortisol.
  • Tenir sempre en compte la sensació de dispnea per a fer parades durant l'exercici.
  • Finalment, evitar aguantar la respiració (maniobra de Valsalva) i portar una respiració contínua en tots els exercicis.
Asma
Asma

Cinc exercicis molt senzills per a millorar els símptomes de l'asma

És recomanable fer un escalfament de mobilitat de les articulacions al començament de la sessió.

  1. Gambada dinàmica (split) acompanyada d'una lleu abducció d'espatlla.
  2. Gambada lateral amb abducció d'espatlla i lleu flexió de genoll.
  3. Girs oposats de tronc ajagut (tisores)
  4. Canvi de pes amb gir recolzat en paret. Recolzant les mans amb els peus una mica endarrere, perquè ens caigui una mica de pes als braços, tirar una mà enrere girant el tronc i tornar a la posició inicial. Alternar braços.
  5. Cat-camel. En posició de quadrupèdia, amb els genolls a terra i les mans separades a una distància de l'amplada de les espatlles, arqueja la columna de tal manera que quedi encorbada (cap a dalt). Sense gairebé pausa, arqueja i estén la columna cap a baix. S'ha de realitzar a un ritme respiratori lent.

Farem 3 sèries de 10 a 15 repeticions de cada exercici.

Descansarem 1 minut entre cada exercici tenint molt en compte la sensació de dispnea en cada moment. Si apareix, augmentarem aquest temps tot el que sigui necessari. La intensitat de treball ha de ser tal que, si la valorem de l'1 al 10 (1 és gens d'esforç i 10 és esforç extremadament dur), ens hem de trobar entre 4 i 5.

Finalment, acabarem amb uns estiraments.

Aquest programa el realitzarem entre 3 i 6 vegades per setmana.