La carn és, des de sempre, un dels principals ingredients utilitzats en les dietes de bona part de les cultures i societats humanes. El seu consum és tan antic com els orígens de la nostra espècie, i les seves característiques nutricionals, així com els mètodes pels quals ha estat obtinguda, han tingut una clara influència sobre el desenvolupament de la història.

Però aquest aliment no és una cosa totalment homogènia i sense variants, sinó que existeixen diferents tipus de carn que és bo conèixer. Al cap i a la fi, l'únic que tenen en comú aquestes peces de menjar és que formen part de la massa muscular d'un ampli ventall d'espècies animals, i moltes d'elles no s'assemblen en res.

carn
 

 

Carns vermelles i blanques: una distinció bàsica

Per començar aquesta classificació, és bo conèixer les dues grans categories de tipus de carn. Es tracta de les carns vermelles, d'una banda, i les carns blanques per l'altre.

Carns vermelles

Les carns vermelles, en general, són menys sanes que les blanques, i per això és necessari moderar més el seu consum. Una de les raons d'això és que conté una quantitat de purines més gran, substàncies que una vegada han passat a l'organisme passen a transformar-se en àcid úric, el qual és nociu si la seva quantitat assoleix un cert nivell.

Carns blanques

Les carns blanques no compleixen la característica que hem vist que descriu a les carns vermelles, i a més solen ser més lleugeres. Però això no significa que resultin sanes en qualsevol context. Per exemple, és freqüent que continguin una gran quantitat de greixos dolents, encara que això no sempre és així i depèn, en part, de la zona de la qual provingui el tall: cuixa, llom, etc.

 

En concret, la carn vermella ha arribat a convertir-se en el segon plat per antonomàsia. Substituir-lo per opcions més saludables, en comptes de cedir al simple costum, pot contribuir molt al nostre benestar

 

Els tipus de carn

Ja hem vist com són les principals categories que descriuen als tipus de carn, però encara podem arribar a un nivell de detall major. Per a això és necessari atendre el tipus d'espècie o família d'espècie de la qual prové aquest aliment.

A continuació trobaràs un resum sobre els tipus de carn que solen ser més consumits als països occidentals.

1. Carn de boví

Aquest tipus de carn és un dels més consumits. Tanmateix, en ser carn vermella és preferible incloure-la al menú màxim una vegada cada dos o tres setmanes, i no més, a causa de la seva concentració de purines i de greixos dolents. O, millor encara, no consumir-la en absolut i optar per altres fonts de proteïnes. Tanmateix, és també coneguda per ser molt popular pel seu sabor.

2. D'aus

Aquest és un tipus de carn blanca que també és altament consumit, normalment recorrent al pollastre. A més, en la majoria dels casos la concentració de greix en aquesta classe d'animals és baixa; això fa que aquest aliment sigui aprofitada per persones que estan interessades en desenvolupar els seus músculs sense guanyar greix. Una excepció és el cas de la carn d'ànec, el consum de la qual és preferible moderar.

3. De porc

Per molt que la carn vermella solgui ser associada als mamífers grans, el cert és que la major part del porc està formada per carn blanca. A més, el greix que conté acostuma a ser relativament baix.

Malgrat el que hem vist sobre aquest aliment, cal caminar-se amb compte a l'hora de cuinar-la, ja que moltes vegades aquests processos d'elaboració passen per fregir molt, amb la qual cosa el seu contingut en greixos i calories puja bastant.

4. De cabra i d'ovella

A diferència de la carn de conill, per exemple, el greix que conté és saturat, per la qual cosa és poc saludable. Tanmateix, la carn de cabra és més aviat baixa en greix, de manera que pot consumir-se ocasionalment en dietes destinades a aprimar-se o a no cobrir múscul.

5. Peix

El peix sol ser alt en Omega 3, un tipus de greix molt saludable que també trobem en fruita seca com les nous. A més, en general és baixa en greixos, així que és una bona font de proteïnes.

 

Una dieta equilibrada

Per viure una vida sana cal tenir en compte que els nostres estils de vida ens porten a consumir, per norma general, més carn de la que necessitem. És cert que la proteïna és indispensable, però hi ha moltes més fonts de les quals extreure aquests macronutrients: per exemple, el tofu o el seitan. En concret, la carn vermella ha arribat a convertir-se en el segon plat per antonomàsia. Substituir-lo per opcions més saludables, en comptes de cedir al simple costum, pot contribuir molt al nostre benestar.