Per norma general, a totes les neveres sempre es troba una ampolla o bric de llet. Depenent dels gustos, hi sol haver diversos tipus: de soja, desnatada, semidesnatada o sencera, i dins d'aquestes, també hi ha altres varietats com a llet amb fibra, sense lactosa, enriquida en calci o altres tipus de llet vegetal.

Tanmateix, no és tan comú trobar llet evaporada a casa. La raó d'això pot ser que la majoria dels consumidors no coneguin la seva existència i no per la seva dificultat per trobar-la als supermercats ni a la seva falta de nutrients, ja que aquest tipus de llet té algunes peculiaritats que la diferencien de les d'altres classes de lactis.

Una llet ideal per preparar dolços

La llet evaporada és un tipus de llet a què se li ha eliminat part de l'aigua de constitució, aproximadament un 60 per cent. Aquest contingut menor en aigua permet que la seva durada d'ús sigui més extensa, encara que continua sent necessari un tractament tèrmic per poder garantir la seva conservació i la seva comercialització als mercats. És precisament aquest procés el que la diferència de les altres.

Llet Evaporada
Llet Evaporada

A causa d'aquest tractament especial que se li aplica, l'evaporada presenta un aspecte també diferent al de les altres classes de llet, ja que adquireix un color més apagat i groguenc i una textura més densa.

Beneficis de la llet evaporada

Els principals beneficis de la llet evaporada es deuen a la seva aportació en proteïnes d'alt valor biològic i que és rica en vitamines i minerals com el calci, igual com tots els lactis.

En cas que es produeixi una pèrdua o modificació dels nutrients, succeeix durant el tractament tèrmic dels lactis i no per la deshidratació de la llet. L'evaporada pot reconstituir-se agregant la quantitat d'aigua que es va eliminar en la seva elaboració o bé utilitzar-se com a substituta de la nata per a rebosteria.

Per tant, la llet evaporada té el mateix valor nutritiu que les altres, igual com en el contingut de greixos, equivalent a la llet d'origen, sencera, desnatada o semidesnatada. És a dir, que la gran diferència respecte a les altres, rau en el procés tecnològic a què es veu sotmesa aquesta llet. Ara bé, a diferència de la llet condensada, molt similar però no igual, a l'evaporada no se li afegeix una aportació extra de sucre perquè no requereix de gaire edulcorant per tenir un sabor dolç. Però ambdues s'ubiquen dins del grup de llet concentrada.

Quant als seus usos, la llet evaporada constitueix un bon ingredient en la preparació de postres i dolços. Pot pensar-se fins i tot que sigui un substitut de la nata.

Si no has sentit parlar d'ella, no és per falta de propietats profitoses per a la nostra salut.