Tots hem sentit a parlar dels greixos trans que tan perjudicials resulten per a la salut. Per desgràcia, són molt utilitzats per la indústria alimentària, perquè permeten allargar la vida útil dels aliments, els proporciona una textura atractiva, augmenten la seva estabilitat i els estalvien molts costos. Són àcids grassos insaturats que es formen artificialment quan es converteix un oli líquid en un greix sòlid, en un procés que rep per nom hidrogenació perquè s'aconsegueix agregant hidrogen al procés.

Són molt presents en determinats aliments, sobretot els ultraprocessats i a les margarines vegetals i el seu consum reiterat està vinculat a un risc més gran de tenir diverses malalties, com l'aterosclerosi i altres malalties cardiovasculars o neurodegeneratives, com recull aquest estudi publicat a la revista Scientific Reports. Una de les raons és que els greixos hidrogenats augmenten el colesterol dolent (lipoproteïna de baixa densitat o LDL) i redueixen el colesterol bo (lipoproteïna d'alta densitat o HDL).

La Unió Europea ha limitat l'ús de greixos trans que no siguin d'origen natural a un màxim de 2 grams per cada 100 grams de greix en aliments destinats al consumidor final i en aquells destinats al subministrament a detallistes. Tot i així, aquest tipus d'aliments s'ha de restringir del consum habitual de la dieta d'una persona. Aquests són alguns consells per evitar el seu ús.

Planificar el menú

La millor manera d'evitar haver de cuinar molt de pressa o obrir la nevera per veure què ens trobem, és fer els caps de setmana una planificació del menú setmanal equilibrat i la llista d'ingredients que es necessiten per ajustar-se a l'establert.

Saber on són presents

Els olis hidrogenats es troben en aliments com la margarina i mantega vegetal, els aliments per enfornar processats, les masses preparades o aliments que continguin nata. El millor és llegir atentament les etiquetes dels aliments, per no trobar a la llista la paraula hidrogenat en algun lloc.

Utilitzar l'oli d'oliva per cuinar

L'oli d'oliva ha de ser el greix principal a l'hora de cuinar els aliments, fins i tot la brioixeria casolana. És un aliment essencial en la dieta mediterrània, saludable per al cor, i que forma part de la nostra cultura gastronòmica.

Cuinant amb oli d'oliva / Unsplash
Cuinant amb oli d'oliva : Unsplash

Cura amb les mossades

Moltes vegades, més que al menjar en si, el problema és en la mossada que ingerim a mig matí o per berenar. Apropar-se al bar i prendre un pintxo o fer-se un entrepà augmenta les probabilitats de prendre més grasses trans. Per això cal tenir sempre a mà alternatives més saludables, com nous, pastanagues mini, fruites o iogurts amb probiòtics.

Les postres, casolanes

Encara que ens ho proposem, de vegades és difícil no caure en la temptació de menjar un dolç. Així que és millor tenir-ne a casa algun d'elaborat amb ingredients més naturals i així no fer ús de la brioixeria industrial, les llaminadures o els pastissos preparats.