La dieta FODMAP és una alimentació en la qual se suprimeixen de forma temporal un tipus d'aliments rics en hidrats de carboni fermentables de cadena curta. Concretament, els oligosacàrids, disacàrids i poliols fermentables entre els quals s'inclouen: fructans i inulina, galacto-oligosacàrids, fructosa, poliols (manitol, sorbitol, xilitol, maltitol, entre d'altres).

L'objectiu és anar reintroduint-los a poc a poc, perquè les molècules que els contenen poden ser difícils d'absorbir a l'intestí prim d'algunes persones. Quan això es produeix, arriben a l'intestí gruixut on es fermenten i poden causar aquests símptomes tan molestos.

Els aliments que es permeten són bàsicament els següents: els cereals sense gluten (com l'arròs); verdures (cogombre, pastanaga, patata, moniato, carabassa, olives, pebrot vermell, tomàquet); fruites (meló, plàtan madur, llimona, mandarina, raïm, maduixa, gerd); lactis sense lactosa i formatges durs; carns i peixos; ous i begudes vegetals.

Dona menjant

Se sol prescriure després d'una valoració mèdica en persones que pateixen trastorns digestius com els següents.

Colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn

La malaltia de Crohn és un trastorn inflamatori crònic i autoimmune que afecta el tub digestiu i que es presenta de manera recurrent amb brots. No es coneix la causa i els seus principals símptomes destaquen el dolor abdominal, diarrees, febre, pèrdua de pes, hemorràgia rectal,

Sobrecreixement bacterià a l'intestí prim

Es tracta d'una patologia per la qual s'ha produït un creixement exagerat dels bacteris a l'intestí prim. En causar una lesió en la mucosa intestinal, afecta l'absorció de nutrients per part del pacient. Per exemple, com assenyala la Societat Espanyola d'Antienvelliment i Longevitat, redueix la capacitat per absorbir els greixos continguts als aliments, la qual cosa pot ser tòxic per a les cèl·lules de l'intestí. També perjudica alguns enzims que s'encarreguen de l'absorció dels carbohidrats, produeix danys de l'epiteli intestinal, el que es tradueix en una reducció a la producció d'aminoàcids i provoca una mala absorció de vitamines.

Malaltia Inflamatòria Intestinal

Fa referència a dues patologies: la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. Ambdues tenen una incidència semblant, alguna cosa major la de la colitis, i són malalties immunitàries, inflamatòries i cròniques que generalment són latents i provoquen brots de tant en tant que minven la qualitat de vida de les persones que les tenen. L'intestí, en aquests casos, no digereix correctament els aliments i la capacitat d'absorbir els nutrients disminueix. Solen produir dolors abdominals en major o menor intensitat, diarrees, sang als excrements, cansament prolongat i pèrdua de gana entre altres símptomes.