Sobre les patates hi ha penjada una etiqueta que les deixa en mal lloc per a molta gent. Són més altes en carbohidrats que la majoria de les verdures i, sovint, estan subjectes a maneres de cuinar-les menys nutritives, com el fregit. Quan es tracta de la nutrició de les patates cal dir que compten amb diversos beneficis i poden ser part important d'un patró d'alimentació saludable.

Si ets dels que no tens clar si les patates són saludables, o no estàs segur de com incorporar-les a la teva rutina dietètica, t'interessa el que t'explicarem a continuació.

Dades nutricionals

Una patata mitjana compta amb unes 160 calories, no té greix, prop de 40 grams de carbohidrats, 4 grams de fibra i de proteïna, 2 grams de sucres, 17 mil·ligrams de sodi, mig mil·ligram de vitamina B6, gairebé 1000 mil·ligrams de potassi i prop de 20 mil·ligrams de vitamina C.

Beneficis per a la salut

Hi ha diverses bones raons per menjar aquesta versàtil verdura. Aquí hi ha els aspectes més destacats.

  • Són riques en carbohidrats complexos i fibra

Les pautes dietètiques recomanen obtenir entre el 40 i el 60% de les seves calories diàries dels carbohidrats. Les patates són un carbohidrat complex, la qual cosa significa que es descomponen més lentament al cos i brinden energia constant.

També són riques en fibra, que és beneficiosa no només per ajudar a mantenir-nos sadollats per més temps, sinó també per afavorir els nivells de colesterol. Una patata mitjana conté gairebé el 20% dels 25 grams diaris recomanats per a dones adultes. Això sí, gran part dels beneficis de la patata estan a la pell, per la qual cosa segons es cuini val la pena tenir-la en compte a l'hora d'ingerir aquesta pell.

  • Compten amb diverses vitamines i minerals importants

Encara que les vitamines i minerals no són els que ens donen energia, són els que fan que les cèl·lules i els sistemes del nostre cos funcionin correctament. I les patates contenen quantitats significatives de diversos micronutrients.

Són una excel·lent font de vitamina B6, que ajuda que el cos converteixi les fonts que no són carbohidrats en una forma utilitzable d'energia. També juga un paper a la producció de glòbuls vermells i neurotransmissors. A més, la vitamina B6 és un nutrient essencial i el cos no pot produir-la, per la qual cosa cal obtenir-la dels aliments.

Patates amb romaní : Pixabay
Patates amb romaní / Pixabay

Les patates també destaquen quant a la vitamina C, que és un poderós antioxidant. La ingesta adequada de patata pot ajudar a reduir el risc de certs tipus de càncer, especialment els de la boca i el tracte digestiu.

I encara que els plàtans solen rebre tot el crèdit quan es tracta del potassi, les patates són en realitat una font molt millor d'aquest element que ajuda a contrarestar el sodi. En altres paraules, ajuda a combatre la pressió arterial alta, la qual cosa al seu torn pot reduir el risc de diverses malalties cròniques.

  • Les patates contenen midó resistent

Com suggereix el seu nom, el midó resistent es resisteix a la digestió a l'intestí prim i, en canvi, es descompon a l'intestí gruixut, on alimenta els bacteris bons i promou un microbioma saludable.

La quantitat de midó resistent en una patata varia depenent de com la cuinis i la conservis. Una patata bullida calenta té al voltant d'1,3 grams, però una patata bullida que s'ha refredat i se serveix freda pot contenir un 20% més.