Una persona altament sensible és més perceptiva i presenta una activitat de processament sensorial més gran, pel que percep i processa la informació sensorial del seu entorn de manera diferent.

Aquesta sensibilitat ambiental més gran o Environmental Sensitivity es dona en un 15-25 % de la població.

 

El tret PAS sol ser present en persones de gran profunditat de pensament, empatia, consciència global, creativitat i esperit artístic

 

Característiques d'una persona altament sensible

El tret PAS sol ser present en persones de gran profunditat de pensament, empatia, consciència global, creativitat i esperit artístic. Presten una gran atenció a detalls subtils i biològicament s'ha relacionat amb una activitat més important de les seves neurones mirall i de l'illa cerebral.

Tots aquests trets que es poden interpretar com positius poden dotar la persona d'una sensiblitat extrema davant de disgustos o esdeveniments adversos.

És necessari que aprenguin a canalitzar les seves emocions i a saber dir "no" perquè la convivència amb els altres no els passi factura. D'aquesta manera podran gaudir del seu do en lloc de sentir-ho com una càrrega.

PAS
 

 

 

S'hereta el tret PAS?

L'epigenètica és la ciència que estudia com la interacció amb el nostre entorn de llarg de la nostra vida, pot canviar la forma en què s'expressa el teu ADN, i aquest canvi es transmet a les següents generacions.
Per tant, tu ja estàs sent partícip d'aquest llegat dels teus avantpassats, i alhora ho pots transmetre als teus fills i nets a través del teu genoma, no només trets físics sinó també, trets emocionals, costums, hàbits i aquelles situacions no resoltes adequadament o traumes.

D'una banda, tens la possibilitat d'analitzar, treballar i resoldre, aquelles situacions heretades dels teus avantpassats que t'estiguin perjudicant en el teu dia a dia. Cada vegada és mes ampli el camp de treball a aquest nivell, però en la meva experiència com a psicòloga sanitària el més freqüent són traumes, bloquejos emocionals, que provoquen situacions de fòbies, ansietat, estrès, depressió, problemes de pes i fins a malalties degeneratives.

 

PAS i pèrdua de pes

Sabies que algunes persones malgrat cuidar-se i tenir una alimentació sana i equilibrada, mostren una important dificultat per perdre pes o tenen una gran facilitat per engreixar-se?

Entre els motius a descartar hi ha els d'origen epigenètic. En aquests casos hi sol haver alguna situació de fam, o trauma no resolt en algun dels seus avantpassats que ha passat al seu ADN amb el missatge i creença d'"has d'acumular reserves per a les èpoques de carència", per la qual cosa tot el nostre cos està programat per a aquest missatge basat en una experiència traumàtica.

Segurament has conegut o llegit les diferents reaccions de les persones davant de la quarentena de 2020; algunes persones van aprofitar el temps per fer les coses que sempre van voler i mai no trobaven el moment, i tanmateix d'altres, van desenvolupar fortes crisis que les van portar a necessitar ajuda professional.

En alguns dels casos que vaig poder atendre, aquestes persones van connectar la situació d'"amenaça a la seva vida" amb altres traumes no resolts tant de la seva vida actual, com dels seus avantpassats, encara que fos a nivell inconscient, provocant que la situació viscuda fora molt mes incapacitant.

Aquí és important destacar que un trauma o situació d'amenaça és una experiència molt personal, és a dir, una persona la pot viure com una cosa desagradable però abordable amb les seves habilitats emocionals i socials, és a dir, el gestiona i gira full.

Per a una persona altament sensible (PAS), aquesta mateixa situació, suposa un abans i un després en la seva vida que el marcarà fins i tot a nivell epigenètic, podent transmetre a la seva descendència aquesta sensibilitat més gran i menor capacitat d'adaptació a l'entorn.

 

En què es basa la teràpia PAS

Si t'has sentit identificat amb el missatge d'aquest article i creus que pots ser una personal altament sensible, pots començar teràpia i per a treballes les següents àrees:
– Aprendràs a identificar els símptomes del teu cos com el llenguatge, al·lèrgies, intoleràncies, dolor, inflamació, ansietat, angoixa... que ens indica que tenim una cosa que equilibrar, per a això és crucial un professional que treballi amb aquest enfocament.
– Seràs més conscient de com influeix el teu entorn, pensaments, creences i emocions en la teva salut física i mental.
– Aprendràs a gestionar millor qualsevol situació que et generi un conflicte o sofriment tant intern com a extern.