El dàtil és un aliment molt nutritiu i amb gran poder energètic gràcies als seus hidrats, sucres i vitamines. És important saber per a què serveix, les seves propietats nutricionals i els beneficis que aporta si els volem incloure en la nostra dieta, la qual cosa és molt recomanable. Quant al sabor, tenen un sabor dolç, i es poden consumir frescos o secs, i gràcies al seu poder saciant, són ideals per incloure amb moderació en les dietes saludables.

Propietats nutricionals dels dàtils:

Els dàtils ens aporten multitud de propietats nutricionals beneficioses en molts moments del nostre dia a dia. Per la seva elevada aportació d'energia, són indicats per a èpoques d'estudi o moments de concentració ja que incrementen la capacitat i l'agilitat mental. Són uns dels aliments més rics en aminoàcids antioxidants que ajuden a combatre els efectes dels radicals lliures.

Els nutrients més valuosos en els dàtils són els hidrats de carboni, potassi, fòsfor, calci i magnesi. El seu consum regular contribueix a rendir molt més en l'esport.

Els dàtils són font natural de fibra, i ajuda a combatre i tractar el restrenyiment i a més, redueixen el colesterol ja que l'arrossega evitant que sigui absorbit per l'intestí.

Aliment que podem utilitzar per a múltiples finalitats

Com podem utilitzar el dàtil?

  • Snack. Els dàtils són una mossada molt consumida gràcies al seu peculiar sabor i a la seva gran aportació energètica i saciant. És per això que es poden prendre sols, però també és fàcil trobar-los com a ingredient principal en moltes barretes energètiques per prendre entre hores o després de practicar exercici.
  • Rebosteria. Per la seva particular textura i al sabor dolç de què parlàvem, els dàtils són utilitzats en receptes de rebosteria i plats dolços, sent un ingredient molt beneficiós per a aquest tipus de plats ja que en pot substituir altres com el sucre o l'ou. És per això que podem fer dolços més sans gràcies als dàtils.

datil

Dàtils, un aliment molt complet

Beneficis dels dàtils:

El consum de dàtils, té múltiples beneficis per a l'organisme ja que ens ajuden a prevenir malalties cardiovasculars gràcies a la seva fibra insoluble que facilita l'eliminació de greix i colesterol. A més, aquests altres beneficis també els trobem:

  • Restrenyiment: Els dàtils tenen alt contingut en fibra per la qual cosa es consideren un aliment molt favorable per prevenir el restrenyiment.
  • Digestió: Ajuden a regular l'aparell digestiu, alleujant el restrenyiment i ajudant a prevenir l'obesitat gràcies a les seves fibres solubles i insolubles.
  • Energia: Una de les seves característiques essencials és la seva capacitat com a impulsor d'energia, gràcies al seu contingut en sucres naturals com la glucosa, fructosa i sacarosa. A més els dàtils són un dels ingredients millors per a la creació del múscul per la qual cosa són molt recomanats per a esportistes.
  • Anèmia: Els dàtils tenen un alt contingut en ferro pel que poden ser interessants per incorporar en dietes de persones majors així com persones amb anèmia ferropènica. Aquests aliments ajuden augmentant energia i disminuint el cansament i la fatiga.
  • Sistema nerviós: Rics en potassi i reduïdes en sodi, els dàtils ajuden a regular el sistema nerviós i la funcionalitat, ajudant a reduir el risc d'un accident cerebrovascular i a mantenir la ment aguda.