Què és la proteïna de sèrum?

El sèrum de llet és un líquid de color groguenc (alguns diuen que verdós) que s'obté en el procés de fabricació del formatge.

Per tant no és un producte 'artificial' o 'rar', i es consumeix fa milers d'anys, encara que sens dubte la substància en pols que comprem en pots ha patit un procés de transformació per arribar a aquesta forma.

Avui sabem que aquest sèrum té proteïnes de gran qualitat (beta-lactoglobulina, alfa-lactoalbúmina i seroalbúmina). De fet té el valor biològic més gran de totes les proteïnes conegudes, o dit d'una altra manera, és la de millor absorció per l'organisme. Això la converteix també en una bona aliada per després de l'entrenament.

Aquest sèrum té proteïnes de gran qualitat

Tipus de proteïna de sèrum

Trobaràs tres tipus principals de proteïna de sèrum.

En un primer processament del sèrum de la llet, s'obté concentrat de proteïna de sèrum. Aquest conté certes quantitats de greix i lactosa, i en conseqüència menor percentatge de proteïna (generalment entre 70-80%).

En eliminar el greix (i pràcticament tota la lactosa) s'obté l'aïllat de proteïna, molt més pur (90-95% proteïna), però també més car, i no ens oblidem, més processat.

Proteína sèrum
Proteiïna sèrum

En els últims anys, s'han popularitzat les proteïnes hidrolitzades, en les quals es 'trenquen' les cadenes llargues de proteïnes, facilitant encara més la seva digestió. Malgrat la seva popularitat entre els culturistes, l'opinió és que la proteïna de sèrum ja és d'absorció molt ràpida, per la qual cosa pagar més (de vegades molt més) per proteïna hidrolitzada no sembla bona idea. De fet crec que en molts casos la resposta més gran insulínica a aquest tipus de proteïna pot fins i tot ser contraproduent.

Beneficis

Els estudis demostren la seva eficàcia no només per guanyar múscul, perdre greix i millorar l'acompliment esportiu, sinó que també està bastant contrastada les seves propietats anticancerígenes, ajuda en la reducció de triglicèrids, millora del sistema immunològic, reducció de l'estrès/cortisol, millora dels nivells de serotonina al cervell, disminució de la pressió arterial etc.

Abans que surtis corrents a comprar tota la proteïna que trobis, convé recordar que alguns dels estudis estan finançats pels mateixos fabricants, per la qual cosa has d'aplicar el teu detector de mentides. Però fins i tot amb un estricte filtre d'escepticisme, la ciència i experiència pràctica avalen els seus beneficis.

Segurament poden aconseguir-se bons resultats en alguns dels punts anteriors amb altres tipus de proteïnes completes, encara que és cert que fins i tot comparat amb altres suplements, com a caseïna, la proteïna de sèrum ha donat millors resultats a l'hora de guanyar múscul i eliminar grassa, i la meva experiència és que la gent la digereix millor.