Davant de la proliferació d'aliments "funcionals" enriquits en omega 3 (un tipus de greixos), les autoritats europees han considerat necessari revisar la seguretat d'aquests compostos, des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu, així com l'establiment dels nivells segurs per a la població. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) ha informat de les ingestes diàries recomanades d'omega 3, d'acord amb el consens científic i mèdic.

La ingesta suficient dels àcids grassos poliinsaturats omega 3 i, en particular, de DHA (àcid docosohexaenoic i una forma d'omega 3) durant l'embaràs, la lactància i la primera infantesa és vital per al desenvolupament cerebral i ocular. En l'àmbit de la salut, les publicacions científiques recomanen el consum d'un complement extra d'omega 3 en casos de depressió i altres pertorbacions mentals, com el trastorn bipolar.

Omega 3
Omega 3

Ingestes diàries

Les recomanacions d'ingestes diàries d'omega 3, en concret de DHA, es dirigeixen de manera específica a grups de població diana, com els nens, les dones embarassades i els lactants. Afecta etapes de la vida en què l'aportació de DHA és crític per al correcte desenvolupament del nadó i durant els primers anys de vida.

El panell d'experts de Productes Dietètics, Nutrició i Al·lèrgies de l'EFSA (NDA) ha definit aquestes recomanacions en els següents valors segurs:

  • Nens de 7 a 24 mesos: 100 mg de DHA per dia.
  • Dones embarassades i lactants: 200 mg de DHA per dia.

A petició de la Comissió Europea, i després d'un període d'investigació i deliberació, l'EFSA ha recolzat les al·legacions de propietats saludables que poden incloure els productes enriquits en DHA sobre la seva ingesta i el seu benefici en el desenvolupament cerebral i la salut visual dels nens.

Tot això d'acord amb el Reglament 1924/2006 de declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments. Les declaracions aprovades es basen en els següents termes:

  • «La ingesta de DHA pot contribuir al desenvolupament normal del cervell dels fetus, lactants i nens petits».
  • «La ingesta de DHA pot contribuir al desenvolupament normal dels ulls dels fetus, lactants i nens petits».
  • «La ingesta de DHA pot contribuir al desenvolupament visual del nen».

Les autoritats europees afegeixen que altres al·legacions del consum de DHA amb qualsevol funció cognitiva més específica del cervell (concentració, memorització, pensament, comunicació) i de la visió (correcció de deficiències visuals, augment de la visió) necessiten més investigació científica perquè es doni suport.

Aquest gran pas endavant determinarà de manera segura la quantitat mínima i màxima d'aquests àcids grassos que els fabricants podran afegir als seus productes enriquits, així com l'obligatorietat d'informar el consumidor de la ració d'aliment que ha de consumir perquè l'aportació sigui l'estimada. Per als professionals de la dietètica i la nutrició, aquestes dades serveixen d'orientació per garantir a través de la millor selecció d'aliments l'aportació adequada d'aquests compostos.