El mango procedeix originàriament del nord-oest de l'Índia i del nord de Birmània. Es va conrear per primera vegada fa aproximadament cinc mil anys. Afortunadament, el cultiu dels mangos s'ha estès a totes les àrees tropicals i subtropicals del món, sent Mèxic el principal país exportador del món.

Sabor peculiar i exquisit, és considerat el rei de les fruites tropicals. Els fruits són ovals, allargats i en forma de ronyó o cor. La pell de la fruita madura adopta una gamma de colors que va del verd, groc o taronja fins al vermell intens. La polpa és de color groc ataronjat, dolç, sucosa i molt saborosa. Presenta un sabor i una textura molt diferents de la resta de fruites de taula considerant-se la fruita tropical per excel·lència.

COM ES CONSERVA I COM ES MENJA EL MANGO

Una vegada recollit el mango de l'arbre amb el nivell de sucre apropiat, la fruita és madura -llesta per menjar- en un període que varia entre cinc i deu dies. Fins que arriba aquest moment, el mango s'haurà de mantenir a una temperatura entre 20è-25º. Quan la fruita es troba en un estat madur es pot consumir en un termini màxim de 5 dies. Finalment, es pot destacar que els mangos només s'han de conservar al frigorífic si es volen consumir freds abans de servir-los i únicament durant el temps que necessitin per assolir la temperatura desitjada.

Mànec|Mango
Mango

A l'hora de consumir mangos és important que estiguin lleugerament tous i que desprenguin una bona aroma ja que el millor sabor del mango s'aconsegueix quan és madur. El color de la pell no és un indicador de maduresa, aquesta coloració ens explica únicament quina és la varietat de la fruita. A més, el color de cada peça, encara sent de la mateixa varietat, pot canviar en funció de la posició que hagi tingut l'arbre respecte al sol.

A l'hora de consumir mangos és important que estiguin lleugerament tous

El color de la polpa sí que és un indicador de la maduresa del mango: una polpa de color taronja indica un mango madur perfecte per al seu consum. La fermesa de la polpa disminueix tal com va madurant la fruita. La polpa del mango es pot fer servir per elaborar melmelades, confitures, gelatines, batuts i sucs.

La carn dels mangos es pot enfosquir i hi ha moltes maneres per evitar-ho: conservar la fruita a baixes temperatures, submergir la fruita tallada a xarop de glucosa o cobrir la fruita amb suc de llimona.

BENEFICIS DEL MANGO PER A LA SALUT

El mango és una fruita dolça i refrescant de fàcil consum i digestió. Les seves propietats nutritives varien en funció del tipus i grau de maduresa; tanmateix, tots destaquen pel seu elevat contingut en aigua i la seva gran riquesa de nutrients.

  • Aporta vitamina B, destacant l'àcid fòlic. Els mangos encara verds, que es consumeixen fonamentalment en amanides, són rics en vitamina C i contenen una quantitat moderada de provitamina A. Aquesta composició varia als mangos madurs, que són rics en provitamina A i contenen una quantitat moderada de vitamina C.
  • El consum de vitamina A és útil per prevenir malalties infeccioses, cutànies, mucoses, òssies, capil·lars, oculars i aquelles del sistema immunològic.
  • El seu alt contingut en vitamina C contribueix en l'absorció del ferro i la generació de glòbuls vermells; també ajuda en la formació del col·lagen, les dents i els ossos. Aquestes vitamines fan d'aquesta fruita un bon antioxidant, composta de propietats nutritives per a totes les persones de qualsevol edat. D'altra banda, contribueix a reduir el risc de contreure malalties cardiovasculars, degeneratives i cancerígenes.
  • El seu alt contingut en ferro resulta útil per a tractaments d'anèmia i altres afeccions de la sang.
  • Un baix contingut en greixos, sodi i calories permet el seu consum en les dietes per aprimar-se i en casos d'hipertensió.
  • El seu alt contingut en fibra aporta propietats laxants, prevé el restrenyiment, redueix la taxa de colesterol a la sang i exerceix un bon control de la glucèmia.