Hi ha aliments que pel simple fet d'haver gaudit sempre de bona premsa o per anar lligats a expressions com "totalment natural" o "sense gluten", els tenim tots al cap com a saludables o que valen la pena formar part de la dieta de cadascú.

Tanmateix, encara que no siguin dolents com a tal, poden resultar no saludables i sempre convé conèixer-ne quins ho són i així tenir-ho en compte en el dia a dia. Per això, a continuació veurem quins aliments fan anys que ens enganyem en certa manera.

Pa multicereal

De 5 cereals o de 7, la majoria d'aquests pans inclouen farina de blat enriquida sense blanquejar com a primer ingredient. Clar, aquests pans també poden contenir cereals integrals, però en menor proporció que la farina.

Per això, convé evitar els pans que tenen el terme "enriquit" com destacat. I és que no significa cap altra cosa que han tret els cereals dels seus nutrients durant el processament i després els han tornat a afegir per compensar el dèficit.

Barretes energètiques

La majoria de les barretes energètiques no són diferents en termes de contingut de sucre, calories i greixos a una barreta de xocolata normal, especialment les que estan recobertes de xocolata. Poden semblar saludables, amb ingredients que van des de xarop d'arròs integral fins a fibra afegida, però la realitat és que són poc més que calories convenientment empaquetades.

Per això és millor triar barretes que tinguin ingredients simples i reconeixibles. Per exemple, les que porten una barreja de nous, llavors i una mica de mel per mantenir units els ingredients. Això sí, si estàs intentant reduir la ingesta de calories, és millor no ingerir-les. I és que les barretes energètiques són riques en calories.

Granola

La granola és una combinació de fruita seca, civada, llavors i fruites deshidratades, que se sol prendre amb iogurt o fruita fresca. I encara que sembli mentida, són rics en greixos i sucre. És cert que porten ingredients saludables i rics en nutrients com flocs de civada, fruita seca i llavors, però també és veritat que durant el processament es cobreixen aquests ingredients de sucre, melassa, mel i xarop de blat de moro, a més d'enfornar-lo amb oli.

Millor que la granola és el musli. Que no és cap altra cosa que els ingredients saludables de la granola però sense els sucres ni l'oli. Algunes varietats contenen només nous, llavors, flocs de civada, espècies i fruita seca, potser de menys sabor que la granola però prou atractiu.

Granola
Granola

Llets vegetals

Són molts els que pensen que les anomenades llets d'origen vegetal, com les de soja, ametlles i arròs són millors que la llet de vaca. Tanmateix, aquestes begudes no tenen la mateixa barreja de nutrients que la llet de vaca. A més, moltes llets d'origen vegetal, especialment les varietats saboritzades, estan carregades de greix i sucre.