Sentim molt parlar de peix blau i peix blanc (o magre), però realment coneixem les propietats, diferències i beneficis de cada tipus de peix? En aquest article us ho expliquem de manera breu per sortir de dubtes i perquè pugueu saber quin tipus de peix us interessa més potenciar en la vostra dieta.

Què és pescat blau i què és pescat blanc?

El percentatge de greix influeix lleument en el color del peix i determina la seva classificació. Si la peça en té més del 5% de greix, és pescat blau. Si en té menys del 2% de greix, es tracta de peix blanc. Entre el 2 i 5% hi ha una categoria intermèdia.

Tipus de peix blau i blanc corrents

  • Peix blau: tonyina, salmó, seitó, sardina o verat, entre d'altres.
  • Peix blanc: bacallà, lluç, turbot, rap o llenguado, entre d'altres.
Peix
Peix

Les propietats de cada tipus

El peix blanc és baix en calories i greixos. Aporta una quantitat alta de proteïnes de qualitat. També destaca pel seu contingut alt en vitamina D i minerals com a potassi, calci, fòsfor, ferro i iode.

El peix blau aporta més contingut energètic i gras que el peix blanc

El peix blau aporta més contingut energètic i gras que el peix blanc, però es pot destacar que entre els seus greixos abunda la presència d'omega 3, àcid gras de qualitat. Igualment aporta proteïnes de qualitat, bones dosis de vitamines B, A i D i minerals com a calci, potassi, sodi i fòsfor.

Diferències i beneficis entre el peix blanc i blau

El peix blanc és més baix en greixos i calories, però el blau té més proteïnes de qualitat i absorbeix de manera fàcil —per ser més gras i calòric— els tòxics. El peix blau té més grasses, però destaca per tenir una alta proporció de greixos insaturats, com l'omega 3, bones per al sistema cardiovascular.

La clau està en alternar

Com veiem, ambdós peixos aporten molts beneficis per al nostre organisme i són essencials per a la nostra combinació. El millor? Alternar ambdós tipus de peix als apats, durant la setmana. Tant el blanc com el blau són bons i ambdós han de formar part de la nostra dieta. De fet, els experts en nutrició recomanen menjar tres o quatre racions de peix cada setmana.