Amb l'arribada de la tardor i el canvi de temps, no són només els arbres els únics éssers del món vegetal que pateixen visibles canvis. Les aigües marines comencen a refredar-se i els temporals són cada vegada més freqüents. Tot l'ecosistema marí es veu alterat pel canvi d'estació. És al mar Cantàbric on podem observar l'arribada de grans quantitats d'algues vermelles que semblen branques d'arbres i que posseeixen infinitat de propietats i usos en el nostre dia a dia.
Des de primers d'octubre fins al mes de gener, els penya-segats i prats del nord s'inunden de grans mantes d'algues vermelles, conegudes comunament amb el nom de caloca, que s'han d'eixugar. En els primers dies de mar brau aquestes algues es desprenen de les roques a les que estan agafades i arriben d'alta mar fins que queden encallades a la costa.
Color molt marcat i grans branques

Característiques d'aquestes algues vermelloses
L'alga vermella es diferencia d'altres espècies marines en el seu característic color vermellós i les seves grans branques, que poden assolir els 25 centímetres de longitud. Solen formar-se a prop de massissos rocosos i són fàcilment visibles des de dalt ja que formen grans superfícies de boscos que poden veure's a simple vista, a fi de rebre els rajos de llum que necessiten per a la seva oxigenació.
Antigament aquestes algues i d'altres eren recollides de forma manual en pobles costaners del Cantàbric i eren posades a assecar sobre els camins i prats, per fer-se servir després com a adob natural. Avui dia, a causa de la multitud d'usos que tenen, són recollides i venudes a les diferents indústries. Com a curiositat, cal esmentar que el preu de les mateixes varia enormement, sent molt barates si estan molles i molt més cares seques. Això és a causa que el procés d'assecament ha de fer-se amb compte, ja que si no i fa bé, les algues vermelles s'espatllen i perden tot el seu valor.
Beneficis de la caloca
Avui dia, els beneficis d'aquestes algues vermelles estan molt més estesos que antany i és una de les principals fonts de riquesa de la costa cantàbrica. D'entre els seus usos més comuns podem destacar:
- A la cuina. Amb l'auge del menjar asiàtic, les algues són una de les guarnicions més típiques que podem trobar. Els orientals ja coneixien de les seves beneficioses propietats des de fa segles enrere i a Espanya es fan servir ja a la cuina d'avantguarda, especialment en amanides.
- Així mateix, la gelatina que desprèn, coneguda com a agar- agar, és utilitzada com a espessidor, estabilitzant i espessidor al sector alimentari. La forma en què es presenta en l'etiquetatge d'aliments és sota el sobrenom d'E-406.
- Al sector farmacèutic, es fa servir com a excipient en pastilles i xarops.
- També és feta servir com a component cosmètic. La gelatina que desprenen aquestes algues vermelles, és utilitzada per la indústria de consum per a la fabricació de molts dels seus productes.