El cogombre no és una verdura a què se li presti excessiva atenció i, tanmateix, ara que la calor està arribant va prenent protagonisme a moltes taules. Però el cogombre no ofereix només hidratació, sinó que és ric en vitamines, minerals, antioxidants, fitonutrients i electròlits.

Per veure els innombrables avantatges d'incloure amb assiduïtat el cogombre en la nostra dieta, veurem quines qualitats té que el fan tan interessant.

Propietats del cogombre

  • És hidratant

Els cogombres tenen un alt contingut d'aigua, un 95 % concretament. Per això una porció de cogombre en rodanxes, és gairebé tan efectiva com un vas d'aigua per hidratar el cos. També contenen electròlits importants com a potassi, magnesi i fòsfor que potencien les seves propietats hidratants.

  • Afavoreix la digestió

Com la majoria de les verdures, els cogombres ajuden en el procés de digestió. Hi contribueix el seu contingut en aigua, ja que mantenir-se ben hidratat també regula les deposicions i prevé el restrenyiment.

La fibra soluble també ajuda a sentir-se ple per més temps i això ajuda a reduir els nivells de colesterol i sucre a la sang.

Cogombre en rodanxes : Pixabay
Cogombre en rodanxes / Pixabay
  • És saludable per a l'intestí

A diferència d'altres formes de carbohidrats, els cogombres són fàcils de digerir. En ser baixos en FODMAP (carbohidrats de fermentació ràpida), els cogombres són ideals per millorar la salut intestinal quan es consumeixen juntament amb altres aliments rics en nutrients. Els minerals que contenen són de fàcil digestió, especialment el magnesi, que té propietats antiinflamatòries.

  • Redueix la pressió arterial

Els cogombres també tenen potencial per reduir la pressió arterial; una cosa que es deu principalment al seu alt contingut de potassi. El potassi és un dels principals nutrients coneguts per regular la pressió arterial, ja que redueix la retenció d'aigua provocada pels alts nivells de sodi.

  • És antiinflamatori

La inflamació, quan és crònica, pot fer malbé les cèl·lules sanes i provocar problemes de salut greus, com malalties cardíaques i certs tipus de càncer. Els cogombres poden ajudar a alleujar aquest perillós tipus d'inflamació gràcies als fitonutrients que es troben en ells. Se sap que els flavonoides i els triterpens combaten l'estrès oxidatiu que causa la inflamació.

  • Enforteix els ossos

Contenen al voltant del 19 % de la ingesta diària recomanada de vitamina K, que té propietats per enfortir els ossos quan es combina amb calci. A més, també contenen el 4% de la ingesta diària recomanada de vitamina C, que ajuda a la producció de col·lagen dins del cos, que exerceix un paper vital per garantir el desenvolupament saludable dels ossos.

  • Millora la visió

El fetge converteix el betacarotè del cogombre en vitamina A i això pot millorar tant la visió perifèrica com la visió nocturna en disminuir l'estrès oxidatiu que es produeix quan els nostres ulls estan exposats a la llum.

  • Millora la salut del cervell

Els cogombres són rics en un flavonoide anomenat fisetina, que protegeix les cèl·lules nervioses, millora la memòria i disminueix el risc de patir Alzheimer.

  • Regula el sucre a la sang

Els cogombres poden ser efectius per reduir l'estrès oxidatiu i prevenir les complicacions relacionades amb la diabetis. Una condició que es deu al seu contingut de compostos fenòlics, que inclou flavonoides i triterpenos.