Prendre cafè, especialment durant les primeres hores del dia, és una cosa a què poques persones ens resistim al nostre país. Un hàbit social arran del qual ens hem volgut preguntar què succeeix amb les tones de pòsits que produeix el cafè, i les formes que tenim d'aprofitar-ho.
A molts el primer que ens passa pel cap és abonar les plantes. Un clàssic. No obstant això hi ha altres maneres d'aprofitar aquests residus del cafè. Per exemple, una recepta de galetes elaborades a partir de marros de cafè, fruit d'una investigació en la qual s'ha volgut avaluar l'ús dels marros de cafè com a aliment.
Una font de fibra natural
Els resultats han mostrat que són una font natural de fibra insoluble antioxidant, d'aminoàcids essencials i sucres de baix índex glucèmic. I el que encara és millor, les galetes tenen alta qualitat nutricional, un sabor molt bo, tenen potencial per reduir el risc de malalties cròniques com l'obesitat i la diabetis i ajuden a agafar el son. Qui ens anava a dir que el pòsit del cafè ens ajudaria a agafar el son.
Precisament comencem per la conciliació del son . En l'estudi s'ha demostrat que els pòsits ajuden a regular els bioritmes. Les galetes cuinades fent servir com a ingredient marros de cafè o la fibra dietètica extreta d'aquests poden tenir un efecte positiu en el ritme circadiari i la qualitat del son. Per elaborar-les, necessitarem els ingredients següents::
• 60 g de farina de blat
• 20 g d'aigua
• 8 g d'oli de gira-sol
• 0,6 g de llevat
• 0,4 g de sal
• 0,35 g de lecitina de soja
• 2 g de stevia
• 3,5 g de fructooligosacarids (FOS també conegut com a Beneo o inulina)
• 4,5 g de marros de cafè
El cafè, un hàbit social
Com el preparem:
-
Preescalfem el forn a 185 ºC i folrem una safata de forn amb paper d'enfornar.
-
Barregem tots els ingredients en un bol fins a obtenir una massa.
-
Estenem la massa amb un corró, tallem les galetes amb un motllo o un vas i col·loquem les galetes a la safata preparada prèviament.
-
Enfornem les galetes durant 15 minuts aproximadament (185 ºC), les retirem del forn i deixem refredar.
I no només ens serviran per dormir, sinó que tenen altres efectes positius com que alliberen compostos antioxidants i antiinflamatoris, o són una aportació de fibra molt important per al nostre cos. Així que sempre que tinguem l'oportunitat, podem aprofitar aquests pòsits per fer unes riques galetes i gaudir per exemple d'un bon berenar.