De totes les vitamines, la K és potser una de les que menys coneix la població, i això que compleix una funció bàsica per a l'organisme i, per tant, mereix un lloc destacat en la nostra dieta al costat de les vitamines A, C i D. En realitat, hi ha dos tipus de vitamina K: d'una banda, la més comuna, la filoquinona (vitamina K1) que es troba de manera natural en una gran varietat de plantes i, per l'altra, la menaquinona (vitamina K2), que es troba en aliments fermentats, en productes d'origen animal i en el microbioma intestinal. El nostre organisme processa una part de la vitamina K1, i la converteix en vitamina K2, per la qual cosa els dietistes recomanen ingerir més aliments rics en vitamina K1.

Els investigadors van analitzar les dades nutricionals de més de 50.000 persones que van participar en un estudi realitzat durant dècades a Dinamarca. Van comprovar que els qui consumien més aliments amb alt contingut en vitamina K tenien un 21% menys de risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular ateroescleròtica que els que consumien quantitats més baixes. Encara que és possible obtenir un impuls de vitamina K a través de suplements, igual com es poden aïllar altres vitamines o minerals de la mateixa manera, els estudis anteriors sobre els suplements en general posen en dubte que aquesta sigui la millor ruta. Per exemple, una revisió d'investigació del 2019 va analitzar tant estudis observacionals com assajos aleatoris sobre multivitamines, antioxidants, àcid fòlic, vitamina E i betacarotè, que han demostrat ser prometedors per a la salut cardiovascular. Però els investigadors van trobar poques proves que algun d'aquests multivitamínics ajudés en la prevenció o el tractament de malalties cardiovasculars.

Els aliments rics en vitamina K tenen importants beneficis per a la salut

Vitamina K
Vitamina K

Els aliments rics en vitamina K tenen importants beneficis per a la salut: des d'un efecte protector del cor, manté els ossos forts, prevé la calcificació de les artèries i juga un paper molt important en el procés de coagulació de la sang. Es tracta d'una vitamina liposoluble, el paper essencial de la qual és la coagulació de la sang, que evita sagnies descontrolades, la síntesi de les proteïnes que es troben en el plasma, els ronyons i ossos. També prevé malalties cardíaques i un dèficit d'aquesta pot provocar càries, osteoporosi, venes varicoses o malalties infeccioses.

Actualment, la dosi diària recomanada d'aliments rics en vitamina K per les autoritats sanitàries europees se situa en els 75 micrograms (mcg) al dia per a adults i adolescents i en els 35 micrograms per als nens. Una ració de bròcoli o de col arrissada ens aporta aquesta quantitat de vitamina K recomanada. Però, què passa si ens quedem curts? En realitat, és molt estrany tenir una deficiència de vitamina K, si seguim les directrius de les autoritats sanitàries i el cert és que, en la nostra societat, és més freqüent el dèficit d'aliments integrals. Tot i així, la ingesta de vitamina K és molt baixa entre la població europea si la comparem amb països com la Xina o el Japó (250 mcg/dia).