Segur que has escoltat que és preferible menjar arròs integral en lloc d'arròs blanc. I és que l'arròs integral és una font rica en nutrients de carbohidrats energètics que es considera com l'opció més saludable. Però per què és això cert? Veurem les raons a continuació.

Arròs integral vs. arròs blanc

L'arròs integral és un cereal integral i ja que l'arròs manté totes les seves parts originals, proporciona més del doble de fibra que el blanc. Això és perquè l'arròs blanc és refinat, la qual cosa significa que el segó i el germen s'eliminen. Com a cereal integral, l'arròs integral també conté nivells més alts de nutrients essencials.

Propietats nutritives de l'arròs integral

Una tassa d'arròs integral de gra llarg cuit conté 248 calories, 5,5 grams de proteïna, 52 grams de carbohidrats, 3 grams de fibra i menys de 2 grams de greix. A més, és ric en vitamines i minerals. Aquesta quantitat d'arròs integral conté el 88% de la necessitat diària de manganès, un mineral necessari per a la funció immunològica, la producció de col·lagen i ossos forts, i més del 20% de la necessitat diària de magnesi, necessari per a la musculatura i la funció nerviosa, la producció de l'ADN i la regulació del sucre a la sang i la pressió arterial.

L'arròs integral cuit també proporciona entre el 10% i el 27% de la quantitat diària recomanada de seleni, coure, fòsfor i diverses vitamines B, altres nutrients essencials necessaris per a una salut òptima.

Per si no fos suficient, compta amb molts antioxidants, que protegeixen les cèl·lules contra un risc més gran de diabetis tipus 2, obesitat, càncer i malalties cardíaques.

Regulació del sucre a la sang

Menjar arròs integral dona com a resultat un millor control del sucre a la sang després dels menjars en persones amb diabetis i fins i tot pot ajudar a prevenir la diabetis tipus 2. Els efectes s'atribueixen a la fibra, el midó de combustió lenta, els nutrients i els antioxidants del cereal, així com a la seva capacitat per ajudar a alimentar bacteris beneficiosos a l'intestí.

Plato arroz integral : Pixabay
Plat d'arròs integral / Pixabay

La salut del cor

El consum d'arròs integral redueix significativament els marcadors inflamatoris, inclosa la proteïna C reactiva, així com altres factors de risc cardíac. A més, prevé del colesterol alt, el que redueix el risc general de malaltia cardíaca.

Control de pes

Els cereals integrals, inclòs l'arròs integral, redueixen l'absorció de calories a causa del seu contingut de fibra i milloren la crema de calories, dos factors que tenen un impacte positiu en el control del pes.

Risc de l'arròs integral per arsènic

Existeix, de tota manera, una cosa que en preocupa alguns sobre el consum d'arròs integral. Es tracta dels nivells d'arsènic, un contaminant relacionat amb possibles riscos per a la salut, inclosos els resultats adversos de l'embaràs i certs tipus de càncer.

Però els riscos d'arsènic a causa del consum d'arròs de qualsevol tipus són difícils d'avaluar. Actualment, consumir arròs integral amb moderació, com una de diverses fonts de carbohidrats d'aliments integrals, és una manera de reduir la possible exposició a l'arsènic. Bullir parcialment l'arròs integral pot eliminar més del 50% dels metalls pesants no desitjats, com l'arsènic. Un mètode que del simple remull i és que a més també s'ajuda a conservar nutrients valuosos com el zinc.