L'estil de vida i les característiques genètiques de cada persona són els dos principals factors que determinen l'estat de salut. La majoria de les malalties tenen una base genètica, tanmateix, l'estil de vida és la clau que determina quina patologia es pot desenvolupar al llarg dels anys. Avui et volem ensenyar com l'alimentació ens pot ajudar a prevenir algunes malalties comunes.
L'estil de vida és vital per a la salut
OSTEOPOROSI
Aquesta patologia és una de les malalties protagonistes, sobretot, en dones premenopàusiques a causa dels canvis hormonals. També juga un paper important l'increment del consum de tabac, alcohol i hàbits de vida sedentaris. L'osteoporosi es pot evitar amb una alimentació rica en calci, magnesi i vitamina D.

Quins aliments prevenen l'osteoporosi?
- Calci: cereals i lactis: iogurt desnatat (2 al dia) o un vas de llet, formatges 0%, llet vegetal enriquida, com a beguda de soja o civada, verdures com carxofes, mongeta tendra, api, col, ceba i porros. La fruita seca com el sèsam, ametlles, avellanes o pistatxos i fruites cítriques com mandarina, taronja, llimona i també fruites com kiwi, maduixes i coco són els aliments més rics en calci.
- Magnesi: els aliments rics en magnesi són els vegetals de color verd fosc, com cols, espinacs...també llenties, pèsols, enciam, nous, avellanes, patata, etc.
- Vitamina D: la seva funció és fixar el calci dels aliments als ossos. El cos la fabrica amb l'exposició al sol, es recomana 20 minuts diaris. També es pot trobar en llet, ous, mantega i peixos grassos o blaus.
OBESITAT
L'obesitat és una malaltia metabòlica associada a un excés en el consum d'energia i greixos als països desenvolupats. Independentment dels factors genètics, l'obesitat es produeix com a conseqüència d'un consum excessiu de calories i falta d'activitat física.
Quins aliments prevenen l'obesitat?
- Productes baixos en greix, sucre i sal: oferint als consumidors aliments amb més propietats nutritives.
- Productes frescos, baixos en calories i nutrients: fruites, verdures, llegums, cereals integrals i fruita seca.
- Cereals integrals: ajuden a prevenir l'obesitat pel seu alt contingut en fibra que arrosseguen el greix i rebutjos.
- Llegums: són saciants, per la qual cosa es recomanen per a persones que tendeixen a menjar molt, a més de ser molt nutritives.
- Hortalisses i verdures: són la base de l'alimentació sana, aporten vitamines, minerals i nutrients, actuant com esportius i diürètics. S'aconsellen prendre de 3-5 racions diàries.
- Fruites: són ideals per prevenir l'obesitat ja que són baixos en calories i aporten multitud de nutrients que necessites. Es recomanen consumir de 3-5 racions diàries.
HIPERTENSIÓ
Les malalties coronàries es poden prevenir amb una alimentació sana. Estudis científics demostren que el consum excessiu de la sal està relacionada amb la hipertensió arterial, així com els greixos saturats amb malalties coronàries. Es recomana evitar el consum d'aliments hipertensors, com el te, cafè, el mate, tabac o la regalèssia.
Quins aliments prevenen la hipertensió?
- Augmenta el consum de llimona, carxofa i all: l'all actua com a dilatador de les artèries i neteja la sang. La llimona és un cítric que ajuda a eliminar la rigidesa dels vasos sanguinis propis de persones amb aquesta patologia. La carxofa és molt recomanable per les seves propietats diürètiques i alt contingut en potassi.
- Xocolata, cereals o nabius: en recents estudis (Universitat d'Harvard) s'ha demostrat que aquests són aliments que redueixen la hipertensió.
- Fruita, llet i vegetals: els aliments més recomanats d'aquest grup són el plàtan, per ser ric en potassi, la llet desnatada i la remolatxa, excel·lent pel seu alt contingut en nitrat.