Totes les persones al llarg de la seva vida han intentat en alguna ocasió generar un canvi en la seva vida. Aquest canvi pot ser un canvi personal, com deixar de fumar o professional, com per exemple treballar per aconseguir un ascens.

No obstant això, és un fet que els canvis provoquen temor i que aquest temor de sortir de la nostra zona de confort pot fer que nosaltres mateixos trunquem els nostres intents d'èxit. Esquivar aquests intents no és senzill però al llarg d'aquest article es mostren diverses claus per combatre l'autosabotatge.

 

Una de les tècniques més efectives a l'hora d'enfrontar-se a grans canvis en la nostra vida és la d'intentar mantenir una estabilitat tant a nivell mental, físic com emocional

 

La importància de l'autoconcepte

És comú que aquelles persones que durant la seva infantesa i adolescència desenvolupessin una gran autopercepció de fracàs o mediocritat trobin més dificultats a l'hora d'aconseguir els seus objectius o els seus somnis. No obstant això, aquesta percepció d'un mateix es pot transformar i invertir si la persona està disposada a això.

Existeixen centenars de maneres de sabotejar-se a un mateix, des de petites conductes pràcticament inconscients fins a comportaments significatius amb què la persona sap per endavant que està frustrant els seus intents d'aconseguir alguna cosa. Algunes de les manifestacions més reconeixibles que una persona està autosabotejant-se són:

  • Posar la falta de temps com a excusa per no realitzar allò que li agradaria però que li fa por.
  • Anteposant contínuament tasques menys rellevants o amb conseqüències menys temudes.
  • Substituir amb conductes de recompensa immediata per no enfrontar-se al problema.
 

Tanmateix, tots nosaltres podem començar a dur a terme una sèrie de bons hàbits que li impedeixin de recaure en l'autosabotatge. Alguns d'aquests hàbits consisteixen en:

1. Estar convençut que és possible

Tal com es comenta al llarg de l'article, les creences sobre nosaltres mateixos determinen la nostra percepció de tot allò que fem. D'aquesta forma, si creiem per endavant que no aconseguirem alguna cosa o creiem que no estarem a l'altura segurament això acabi succeint.

Per tant, el primer pas per evitar l'autosabotatge és començar a canviar les nostres creences i, a poc a poc, començar a creure que sí que podem aconseguir-ho.

2. Treballar la motivació

La majoria de les vegades les persones no arriben a veure els seus projectes o aspiracions fetes realitat perquè no tenen les tècniques o habilitats necessàries per treballar i desenvolupar la seva motivació. Per la qual cosa moltes grans intencions o genials idees no arriben a veure la llum només pel fet que la motivació i el compromís han anat descendint durant el trajecte.

3. Anar a poc a poc

Per molt motivada que una persona comenci un projecte si comença d'una forma molt intensa o intentat assolir objectius enormes és molt probable que es cansi més fàcilment, o fins i tot que arribi a experimentar sentiments de frustració en no poder assolir-los.

4. Ser conscient que no serà un camí senzill

Saber que tant el camí que hem de recórrer com els canvis en la nostra vida que aquest pugui portar no seran fàcils ens prepara per poder enfrontar-nos-hi amb més eficàcia.

5. Troba un equilibri

Una de les tècniques més efectives a l'hora d'enfrontar-se a grans canvis en la nostra vida és la d'intentar mantenir una estabilitat tant a nivell mental, físic com emocional. Si aconseguim mantenir l'equilibri en aquests tres plans ens trobarem molt més calmats i eliminarem les possibles interferències que puguin alterar el desenvolupament del nostre projectes.

6. Conèixer les influències externes

El nostre context social, entorn familiar i amics poden arribar a exercir una gran influència sobre nosaltres, i aquesta no té el perquè de ser sempre bona. En moltes ocasions els nostres intents de canvi o d'aconseguir un objectiu no arriben a veure's realitzats perquè el nostre entorn els limita.