Encara que encara avui dia el pa de sègol és un gran desconegut per a la majoria de consumidors espanyols, és important tenir en compte que és una de les varietats més conegudes en diversos països europeus pels seus beneficis nutricionals. Saber en què consisteix i quines propietats té el pa de sègol ens ajudarà a entendre per què és tan valorat i les principals raons que hem de tenir en compte per introduir-lo en la nostra dieta. A més, el seu consum està en auge també a Espanya, malgrat que com diem encara no està molt estès. Això sí, a les principals cadenes de supermercats ja ho podem trobar, amb la qual cosa la tendència a l'alça sembla que no té fre.

El pa de sègol és una de les varietats més conegudes en diversos països europeus pels seus beneficis nutricionals

Que és el pa de sègol

Quan parlem del pa de sègol, ens referim a una varietat de textura esponjosa, de color fosc i sabor una mica amarg que està recomanat per l'OMS pel seu gran valor nutricional.

Aquest pa s'elabora amb sègol, un cereal la història del qual es remunta al Paleolític i els grans del qual també s'utilitzen per fabricar begudes alcohòliques, com certs aiguardents i vodkes. Es tracta d'un gra de la família del blat, que floreix entre maig i juny i que fins i tot també s'utilitza per a l'alimentació del bestiar.

Pa Sègol
Pa Sègol

El pa de sègol i les seves propietats

Si analitzem quines propietats té el pa de sègol, ens emportarem una grata sorpresa. La seva aportació de diferents elements nutritius resulta clau per al bon funcionament de l'organisme:

  • Conté hidrats de carboni complexos, que són d'alliberament lent. Per tant, ajuda a mantenir el nivell de sucre en sang estable. En conseqüència, és una bona opció per als diabètics, ja que afavoreix un índex glucèmic baix.
  • Té un elevat contingut en fibra, per la qual cosa resulta positiu per al trànsit intestinal i el benestar de l'aparell digestiu. De fet, pot actuar com un laxant suau perfecte per acabar amb el restrenyiment.
  • És una bona ajuda per a les dietes d'aprimament, ja que conté molt pocs greixos.
  • Aporta minerals i àcids grassos saludables, que ajuden el correcte funcionament de l'organisme.
  • Conté una elevada quantitat de vitamines del grup B.
  • És ric en àcid linoleic, un element clau per mantenir els vasos sanguinis en bones condicions. Per tant, resulta positiu per prevenir malalties cardiovasculars.
  • És un bon aliat per controlar i, fins i tot, disminuir els nivells excessius de colesterol i triglicèrids en sang. La clau d'això és la seva combinació d'àcids grassos saludables i fibra, que afavoreix l'eliminació dels greixos per l'intestí.