Les llavors de sèsam també es coneixen com a ajonjolí i són originàries de l'Índia i d'Àfrica. S'acostumen a fer servir a la cuina internacional, gràcies al seu gust de nous i la deliciosa textura que aporten, tant a plats salats com dolços.

El sèsam és un aliment gairebé imprescindible per a la nostra dieta, ja que, a més de ser una de les fonts més grans de calci que podem trobar (670 mg per cada 100 grams), aquesta llavor aporta una gran varietat de minerals, com fòsfor (720 mg), magnesi (370 mg), ferro (10,5 grams) i zinc (5,5 mg). A causa de l'alt contingut en magnesi que té, és un aliment excel·lent per a persones amb diabetis.

Llavors Sésamo
Llavors de sèsam

El sèsam també es coneix com a ajonjolí

Propietats i beneficis de les llavors de sèsam

 • Font de proteïnes: les llavors de sèsam tenen un important contingut de proteïnes, igual que els llegums, i si es barregen amb cereals aporten proteïna d'alt valor biològic.
 • Ofereix gran quantitat de vitamines: especialment les del grup B, així que enforteix el benestar de la pell i els teixits, així com els músculs i el cor.
 • Optimitza la salut bucal: l'oli de sèsam pot prevenir el mal alè, la placa dental, la càries i la gingivitis.
 • Millora l'estat d'ànim: gràcies a la seva aportació de triptòfan, que actua com a predecessor de la serotonina, la qual controla la depressió, l'estrès i l'ansietat, i també és un alleujament per a l'insomni i la falta d'energia.
 • Prevé l'anèmia: gràcies al seu alt contingut de ferro, vital per a produir hemoglobina, alhora prevé la fatiga, ja que facilita l'adequada oxigenació de les cèl·lules.
 • Beneficia el trànsit intestinal: conté molta fibra, així que és excel·lent per a persones que pateixen restrenyiment, i fins i tot protegeix les mucoses i evita les irritacions, com la gastritis.
 • Una altra de les propietats de les llavors de sèsam és que redueix els nivells de colesterol gràcies a tenir un alt contingut d'àcid oleic. També augmenta els nivells de colesterol bo.
 • A causa de la seva gran quantitat de calci i magnesi que té, és un aliment recomanat durant l'embaràs i la menopausa.
 • Alleuja els símptomes menstruals: les llavors de sèsam, per l'alt contingut en calci que tenen, van de meravella per calmar els símptomes i molèsties del període menstrual, com els espasmes.
 • Protegeix el sistema cardiovascular: gràcies als àcids grassos essencials que conté (omega-3 i omega-6), que són vitals per a l'organisme, el sèsam redueix la pressió arterial i l'estat de les artèries en general, i disminueix la incidència d'hipertensió i altres malalties.
 • Beneficia la circulació: aquestes llavors funcionen com un vasodilatador i milloren la circulació sanguínia, així que són ideals per a persones amb varius, hemorroides i problemes del flux sanguini.