Saps què és l'osteoporosi? és una malaltia que es caracteritza per una disminució de la densitat dels ossos per pèrdua de teixit ossi normal, de manera que l'os es torna més fràgil i trencadís, corrent el risc de trencar-se amb més facilitat. Es tracta d'una malaltia que no té curació i que pot tenir conseqüències molt greus, amb notables pèrdues en la qualitat de vida del pacient. Els nostres especialistes t'expliquen en aquest post, què és l'osteoporosi i quins consells seguir.

Una malaltia que pot afectar qualsevol persona

L'os és un teixit viu la massa del qual es destrueix i es crea contínuament, en dos processos que reben el nom de reabsorció i formació, respectivament. L'osteoporosi apareix quan es trenca l'equilibri entre aquests dos processos, bé perquè disminueix la formació d'os nou, bé perquè augmenta la reabsorció, o per ambdues causes alhora. Pot afectar qualsevol persona, encara que hi ha alguns factors de risc, per la qual cosa hem volgut conèixer una mica més d'ella.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de certesa s'obté amb l'estudi de la biòpsia de l'os, si bé se solen utilitzar diverses tècniques radiològiques -radiografies simples o desintometríes- per al diagnòstic, així com per valorar l'evolució de la malaltia i la resposta al tractament.

osteoporosi

Ossos, claus per a la nostra salut

Quins són els seus símptomes?

L'osteoporosi no produeix símptomes, per la qual cosa se'l coneix com "la malaltia silenciosa". Els símptomes que solen referir els malalts quan van al seu metge és presència de fractures freqüents degudes, precisament, a la fragilitat dels ossos que produeix la malaltia.

Com es tracta?

Mantenir una dieta equilibrada, rica en calci, baixa en proteïnes, realitzar exercici de forma habitual i portar un estil de vida saludable (amb l'abstenció de tòxics com el tabac i l'alcohol), són els tres pilars per al tractament i la prevenció d'aquesta malaltia.

En el cas que la dieta no garanteixi una quantitat adequada de calci, s'administren suplements. En moltes ocasions, s'administra de forma associada al calci vitamina D, que facilita la seva absorció i utilització.

En el tractament de l'osteoporosi també s'utilitzen fàrmacs que disminueixen la reabsorció de l'os, com la calcitonina i els bisfofonats. Els estrògens s'utilitzen en l'osteoporosi postmenopàusica, sols o associats a algun dels anteriors.

Es pot prevenir?

La massa òssia comença a perdre's cap als 30-35 anys. Per això, és important intentar acumular la quantitat de massa òssia més gran des de la infantesa i l'adolescència. Per a això, és necessari cuidar l'alimentació, realitzar exercici físic de manera habitual i mantenir hàbits de vida saludables. Si la malaltia ja ha manifestat la seva presència, aquests mateixos hàbits contribuiran a alentir o fins i tot aturar el seu avanç.