Les presses matineres, tenir poca gana tot just aixecar-se a o, fins i tot, pensar de forma equivocada que evitar aquest primer mos pot ajudar a perdre algun quilo altres... Són diversos els motius que porten a moltes persones a saltar-se l'esmorzar. S'estima que entre el 20 i el 30 per cent dels adults no esmorzen, una tendència que segons els experts es reflecteix en la creixent prevalença d'obesitat i les anomalies cardiometabòliques associades.

No obstant això, com científics, professionals de la salut, organismes oficials, associacions i investigacions venen apuntant des de fa uns anys, l'esmorzar és l'àpat més important del dia. Per això, no esmorzar pot portar a problemes de salut física, però també, a veure minvades les habilitats i capacitats mentals.

No esmorzar comporta riscos

I és que res millor que començar el dia donant combustible al cos per afrontar el començament de la jornada. De fet, els primers aliments que prenem tot just aixecar-nos ens aporten el 25% de l'energia diària. Per això, passar per alt aquesta aportació d'energia i nutrients per a l'organisme pot passar-nos factura. Alguns dels problemes associats amb no esmorzar són:

esmorzar

Un esmorzar ha de ser ric i saludable

Problemes de pes i obesitat

Alguns estudis han lligat la incapacitat per esmorzar amb problemes de sobrepès i obesitat en els nens. Els experts apunten també que les persones que no esmorzen solen tenir més gana a la tarda i la nit, arribant al sopar amb molta gana, la qual cosa provoca que s'aixequin amb poques ganes d'esmorzar. La qüestió és que, si hi ha un dejuni prolongat, després es menja molt i és més fàcil que aquestes calories s'acumulin en forma de greix.

Risc d'infart

Un estudi de la Universitat d'Harvard, als Estats Units, va alertar del qual saltar-se l'esmorzar pot elevar el risc d'infart, principalment en els homes. Publicada a la revista Circulation el juliol de 2014, va concloure que no esmorzar porta a un o més factors de risc d'infart, com a obesitat, pressió arterial elevada, colesterol alt i diabetis.

Problemes d'estómac

A més de no ajudar el trànsit intestinal, no esmorzar pot provocar que els sucs gàstrics estomacals, quan sentin la falta d'aliments, alliberin àcids, inflamant-se les parets estomacals i desencadenant la gastritis.

Desequilibris amb la glucosa

Un altre treball realitzat per la Universitat d'Harvard va determinar que prendre l'esmorzar ajuda a mantenir nivells bons de sucre a la sang, de manera que no saltar-se aquest àpat pot reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Només són alguns dels beneficis d'esmorzar, un àpat vital per tenir una salut de ferro, sempre que mengem aliments variats i saludables.