Avui dia, hi ha poques cuines que no disposin d'un microones entre els seus electrodomèstics. Tanmateix, la polèmica de si és bo el seu ús o no hi és vigent des de fa anys. És probablement un dels electrodomèstics que més fa parlar. Els punts més importants per saber com utilitzar correctament un microones, passen per saber com funciona, què li succeeix als aliments, que repercussions pot tenir en nosaltres i quines coses mai no hauríem de cuinar o escalfar al microones.

Funcionament dels microones

El seu funcionament es deu a les ones electromagnètiques que produeix un magnetró. Aquestes col·lideixen amb les molècules d'aigua dels aliments augmentant la seva temperatura i escalfant o cuinant l'aliment per si mateix. Una vegada en funcionament, aquestes ones es dispersen i reboten en totes les direccions dins del microones, mentre el plat giratori ajuda que les esmentades ones arribin a tots els punts de l'aliment.

Hi ha aliments que és millor no posar al microones

La relació entre el càncer i la cuina en microones

Potser la gran pregunta o el gran debat entorn del microones sigui si la radiació que produeix pot augmentar les possibilitats de patir càncer. Les ones que emeten aquests electrodomèstics, són un tipus de radiació no ionitzant, és a dir, que excita una molècula incrementant la seva temperatura però no canvia la seva estructura química.

Si el nostre microones està en bon estat, les ones no arriben a entrar en contacte amb els nostres cossos. I en cas que no tinguéssim l'electrodomèstic en bon estat, hi ha estudis que recolzen que les esmentades ones no assoleixen a anar més enllà de l'entorn del mateix aparell, la qual cosa vindria a ser uns 30 cm al voltant.

Tenint en compte aquests estudis i la informació que s'obté dels mateixos, veiem que un microones no emet radioactivitat i, per tant, no augmenta el risc de patir càncer.

Microones
Microones

Avantatges i desavantatges de la cuina en microones

Avantatges

  • El gran avantatge és la celeritat amb què podem cuinar en aquest electrodomèstic. O la possibilitat de preparar batch cooking per a diversos dies i només haver de reescalfar-lo. Això és una cosa que moltes llars agraeixen per poder menjar ben dins de l'enfeinada rutina setmanal.
  • En especial, hi ha molts vegetals que cuinats en microones conserven millor els seus nutrients en ser sotmesos a un procés ràpid de cuinat.

Desavantatges

  • D'altra banda, hi ha aliments que perden els seus nutrients, com algunes fruites. En aquests casos cal recordar que quant més estona estiguin dins del microones més nutrients perdran.
  • Alguns aliments poden escalfar-se o cuinar-se de manera irregular i per tant podem notar algunes zones més fredes o menys cuinades respecte a altres del mateix aliment.

Aliments que és millor no posar al microones ni per cuinar ni per escalfar

  • All: En cuinar amb all al microones, aquest aliment perd el seu potencial anticancerigen (l'alisana). Per la qual cosa si vols donar un toc d'aquest aliment, millor una vegada el plat surti del microones.
  • Bròcoli: hi ha estudis que assenyalen que cuinar aquest aliment en microones suposa perdre gairebé el total dels seus antioxidants. Per la qual cosa si vols consumir tots els beneficis del bròcoli millor cuinar-lo d'una altra manera.
  • Llet materna: igual que els casos anteriors, escalfada en microones perd una gran part dels seus nutrients, a més de perdre les propietats immunològiques i la vitamina b12.
  • Líquids: potser el que més s'escalfi al microones són els líquids, tanmateix, suposen un problema si el líquid és molt calent ja que en manipular-lo pot saltar i produir-nos cremades a les parts del cos més properes. Això succeeix en escalfar líquids sense res més, com per exemple un vas d'aigua.