Alimentació i emocions

La relació entre l'alimentació i les emocions és un fenomen que ha despertat l'interès dels investigadors, que entenen que l'alimentació influeix en el nostre estat d'ànim, però també influeixen les nostres emocions en l'alimentació. Per exemple, quan estem estressats tendim a menjar pitjor, una cosa que també passa quan estem avorrits.

Els estudis també suggereixen que les emocions són clau a l'hora de perdre pes, ja que quan gaudim d'un equilibri emocional, és més fàcil que puguem adherir-nos a una dieta i aconseguir així els nostres objectius. Segons una investigació de la Consumer Reports National Research Center, en el que van participar 1.300 psicòlegs que van respondre a preguntes sobre el seu treball amb clients que patien problemes per perdre pes, va concloure que les emocions poden obstaculitzar el pla de pèrdua de pes.

 

Els aliments, a més, també influeixen en el nostre estat d'ànim ja que alguns contenen aminoàcids i altres substàncies químiques, com per exemple el triptòfan, que és un precursor de la serotonina

 

Quin efecte té la nutrició emocional en el nostre organisme

El que mengem influeix en la nostra salut general, doncs els nutrients dels aliments ens permeten tenir un nivell òptim d'energia i ens permeten proveir al cos de les substàncies que requereix per al seu bon funcionament.

Els aliments, a més, també influeixen en el nostre estat d'ànim ja que alguns contenen aminoàcids i altres substàncies químiques, com per exemple el triptòfan, que és un precursor de la serotonina, un neurotransmissor associat a la felicitat, que en nivells baixos té relació amb la depressió i l'obsessió.

fruits vermells
 

 

Aliments emocionals: quins són?

Ara bé, quins aliments influeixen en el nostre estat d'ànim? Un estudi de la Universitat de Warwick i el Dartmouth College va intentar aportar evidència científica sobre els aliments que tenen una influència més gran en l'estat d'ànim. Els resultats conclouen que són els següents.

1. Maduixes

Les maduixes són una fruita deliciosa que són ideals quan s'acompanyen amb nata. A més de ser un aliment afrodisíac, també sembla ser ideal per millorar l'estat emocional. Y… per què? Per la vitamina C, que ha resultat ser un excel·lent protector de les endorfines, unes hormones relacionades amb el plaer, l'eufòria i la sexualitat. Així mateix, el potassi que contenen, sembla ser clau per regular el sistema nerviós.

2. Cireres

Una altra fruita deliciosa que també influeix en en l'estat d'ànim de les persones són les cireres. A nivell físic, són bones per reduir els nivells d'àcid úric i s'utilitzen en el tractament preventiu contra la gota i contenen propietats antiinflamatòries. Són antioxidants pel que combaten als radicals lliures. A nivell psicològic, tenen una gran influència sobre el mal humor, l'ansietat i els nivells d'estrès.

3. Civada

La civada és un cereal ric en proteïnes que conté molts antioxidants i vitamines i, gràcies a això, té molts beneficis per a la salut tant física com emocional. Respecte a aquest últim, aporta vitalitat, és a dir, que combat el cansament i els anivelli baixos d'energia. En aquest sentit, també millora l'estat d'ànim.

4. Llet i els seus derivats

Els productes lactis són una gran font de vitamina A i B, i minerals, entre els quals destaquen el calci i el fòsfor. També són rics en proteïnes de gran qualitat, i els seus aminoàcids ajuden a millorar la memòria i l'l'estat d'ànim. Alguns estudis afirmen que la llet és relaxant perquè conté triptòfan, que, com ja he comentat, augmenta els nivells de serotonina, la qual cosa es relaciona amb l'estat d'ànim positiu.

5. Ous

A més de la llet, els ous també són rics en vitamines, minerals i proteïnes de gran qualitat, per la qual cosa té els mateixos beneficis que la llet i els seus derivat.

6. Xocolata

Pocs aliments són més deliciosos que la xocolata. Això sí, només les seves versions amb alt contingut en cacau són saludables. La xocolata allibera dopamina i per tant altres neuroquímics relacionats amb el plaer com les endorfines, la serotonina i la feniletilamina. Per això, és bo per millorar l'estat d'ànim i segons alguns estudis ajuda a relaxar-se. Ara bé, el seu consum ha de ser moderat.