La malaltia del fetge gras es caracteritza per la presència de quantitats anormals de greix al fetge, la qual cosa es denomina esteatosi. Si tens greix al fetge però no pateixes cap altre mal, segurament pateixes la malaltia del fetge gras no alcohòlic.

Si no es tracta, poden produir-se inflamació i dany a les cèl·lules hepàtiques, la qual cosa provoca una malaltia denominada esteatohepatitis no alcohòlica, que s'associa amb cirrosi, malaltia hepàtica en etapa terminal i trasplantament de fetge, i sovint, també amb malalties cardiovasculars.

Els canvis en la dieta que indueixen la pèrdua de pes i l'addició d'aliments rics en nutrients i rics en antioxidants, com fruites i verdures, poden revertir o prevenir la progressió de la malaltia. També és important limitar els carbohidrats refinats, els sucres simples, els aliments fregits, els processats i els que tenen un alt contingut de greixos saturats.

A causa que la malaltia del fetge gras moltes vegades s'associa amb l'obesitat, la resistència a la insulina, la síndrome metabòlica i un risc més gran de malaltia cardiovascular, la pèrdua de pes és un dels objectius principals, i la dieta pot ajudar amb això.

Per això, a continuació, veurem quins grups d'aliments són els més adequats per combatre amb èxit el fetge gras.

Cereals integrals

Els cereals integrals, específicament aquells que tenen un índex glucèmic més baix, com la civada integral, són rics en vitamines, minerals i fibra saciant. Ajuden la sacietat i la regularitat intestinal, i són un gran reemplaçament dels carbohidrats blancs refinats.

Llegums

Una font vegetariana de proteïna i fibra, els llegums són un carbohidrat complex que ajuden a mantenir-te ple i a reduir les grans fluctuacions de sucre a la sang. També són baixes en greixos.

Legumbres / Pixabay
Llegums / Pixabay

Vegetals amb midó

Aquests carbohidrats complexos també són rics en fitonutrients, fibra i vitamines, com la vitamina C. La vitamina C és un poderós antioxidant que també és important per augmentar la immunitat.

Vegetals sense midó

Plens de fibra i baixos en calories, els vegetals sense midó han de ser la base de la majoria dels dinars. Són voluminosos i són rics en nutrients. Les verdures com les carxofes, els porros i l'all, que són riques en oligofructosa, poden reduir els nivells de triglicèrids.

Fruita seca

Rics en àcids grassos omega 3, la fruita seca pot ajudar a reduir els triglicèrids i els lípids. També poden reduir la inflamació. Millor en les seves versions crues i sense sal, sempre que sigui possible.

Proteïna magra

La proteïna és rellevant per als músculs i ajuda a mantenir-te ple. En comparació amb la proteïna rica en greixos, la proteïna magra té menys calories i greixos saturats, la qual cosa pot ajudar a perdre pes.

Lactis baixos en greix

Rics en calci, vitamina D i probiòtics, els lactis baixos en greix poden ser una opció saludable. Els probiòtics poden ajudar a modificar els bacteris a l'intestí que poden exercir un paper en el desenvolupament d'esteatosi i la progressió a l'esteatohepatitis.

Peix blau

Ric en àcids grassos omega 3, el peix gras, com el salmó, pot ajudar a reduir els triglicèrids i el greix al fetge.

Fruita

La fruita, com les baies i el kiwi, és rica en vitamina C, fibra saciant i antioxidants. Les persones que mengen més fruites i verdures són més propenses a mantenir un pes més saludable i aconseguir un pes més baix.