Ansietat pel menjar. T'ha passat alguna vegada? Per desgràcia, aquest problema és més comú del que sembla. No deixis que et controli.

Les vegades que hem sentit dir a persones que mengen per ansietat. Que mengen sense gana, per gola. I és que és un problema molt més habitual del que sembla, propi d'una societat estressada i víctima dels productes processats i perillosament poc saciants.

Però, al seu torn, aquesta ansietat pel menjar pot conduir-nos a malalties com l'obesitat, la diabetis, el colesterol o la hipertensió. En aquest sentit, els especialistes adverteixen que és imprescindible trobar la causa d'aquest estat, veure quins són els efectes fisiològics de la mateixa i provar de combatre'ls.

Ansietat per menjar
Ansietat per menjar

Ansietat: qüestió d'hormones

L'ansietat se sol relacionar amb problemes o trastorns psicològics. I el seu origen fisiològic està relacionat, entre altres causes, amb la serotonina (l'hormona de la felicitat). Que al seu torn controla el son, la gana, i algunes emocions.

Un problema que en pot portar altres de més greus

També el GABA, un neurotransmissor amb efectes relaxants que, si no és present en els nivells adequats, augmenta l'ansietat produint insomni. I no podia faltar el cortisol, l'hormona de l'estrès, que s'eleva en situacions de tensió. Així com la dopamina, relacionada també amb el son i l'humor.

Aquestes hormones, si es troben en quantitats adequades, permeten una salut adequada. En canvi, si hi ha un desequilibri, els nostres nivells d'ansietat s'elevaran i buscarem una cosa que el restableixi, encara que sigui momentàniament, com el menjar. Una cosa que ens proporcioni plaer i ens calmi aquesta ansietat.

Aquesta ingesta d'aliments causada per la 'gana emocional' fa que mengem en excés. I fàcilment per sobre de les calories que necessitaríem aquell dia. La qual cosa acaba en alguns quilos de més. Per això, el primer pas és conèixer i detectar els motius per intentar solucionar-los.

Ansietat: consells per reduir-la

  1. Respira lentament i profundament: aprèn a relaxar-te mitjançant la respiració.
  2. Organitza i planifica el teu dia a dia.
  3. Millora la teva autoestima.
  4. No facis dietes gaire restrictives.
  5. No prenguis aliments estimulants com el cafè o la xocolata. Aquests aliments només et curaran l'ansietat momentàniament.
  6. Llegeix aquest article sobre per què falla l'operació biquini.

Sobre aquest últim, hi ha nous estudis que el relacionen amb la insulina, sobre tota la xocolata. Indiquen que només el mer fet de pensar en aquests aliments, produeix insulina i aquesta ens baixa la glucosa en sang. El resultat? Una gana sobtada de xocolata o qualsevol aliment ensucrat.

Una altra manera de controlar els nostres nivells de glucosa i que no variïn és menjant 6 vegades al dia. Això ens ajudarà a dosificar els nostres nutrients i no deixar que el cos entri en la fase de tenir gana ja que estarà sadollat. També consumint 'menjar real', ric en fibra i pobre en sucres. Així com greixos saludables i aliments rics en proteïnes, que també augmenten la sensació de sacietat.

I, sobretot, realitza exercici físic. Això és important no només per cuidar la línia i la salut. També segregarem endorfines que redueixen els nivells d'estrès. És a dir, l'ansietat. Però si creus que necessites l'assessorament d'un expert en nutrició per ajudar-te a ordenar la teva alimentació... Aquest és el millor moment de fer-ho!