El maracujà, o fruita de la Passió, és rica en vitamines i minerals. Tanmateix, convé ser caut amb la seva ingesta, perquè un excés pot generar reaccions al·lèrgiques. Et convidem a conèixer-la millor i gaudir-ne crua, en batut o melmelada.

El maracujà, la flor del qual recorda a la Passió de Crist, ha passat de planta ornamental a ingredient de la cuina d'autor més exclusiva. A mesura que s'ha tornat popular, també es comencen a apreciar les seves suposades propietats beneficioses per a la nostra salut.

A destacar que el 75% de la polpa d'aquesta fruita de l'Amazònia és aigua, per la qual cosa està indicada en dietes de control de pes. El seu alt contingut en fibra, a la polpa i les llavors, ens ajuda a eliminar toxines, evitar episodis de restrenyiment i mitigar els atacs de gana.

Un 80% del maracujà és aigua i els seus greixos, que són mínims, es concentren en les llavors. No destaca per les seves proteïnes, però sí pels hidrats de carboni i, sobretot, pel seu important percentatge de fibra vegetal insoluble que contribueix al bon funcionament del sistema digestiu. No obstant això, el més notable d'aquesta fruita tropical és el seu alt contingut en vitamines, minerals i fitoquímics. Té gairebé tanta vitamina C com la llimona i la taronja, té el triple de vitamina B3 que la majoria de fruites fresques i alt percentatge de betacarotè, vitamina B2, potassi, calci, ferro, magnesi, fòsfor i oligoelements.

maracuyá
 

En ser una de les fruites més calòriques, molts la desterren del fruiter per por d'engreixar-se, però recordem en aquest punt el sucre que conté és de tipus intrínsec en anar acompanyat de fibra, pel que no és perjudicial per a la salut sinó que el maracujà també és aliat per evitar el sobrepès en tenir efecte saciant. Entre els seus beneficis hi ha el d'ajudar amb el restrenyiment i tenir propietats antiinflamatòries.

A destacar que el 75% de la polpa d'aquesta fruita de l'Amazònia és aigua, per la qual cosa està indicada en dietes de control de pes

caràcter antioxidant, afavoreix l'absorció de ferro, reforça el sistema immunitari i ajuda en la formació del col·lagen, ossos, dents i glòbuls vermells. Contribueix a mantenir en bon estat la vista, la pell, el cabell, les mucoses i els ossos, a més d'intervenir en el metabolisme de proteïnes, greixos i carbohidrats.

Quines propietats i beneficis té el maracujà?

Riquesa de nutrients

És un aliment de primera, ric en minerals i vitamines. Per exemple, té vitamina C, potassi, fòsfor i magnesi. De sabor exòtic, el maracujà "alimenta" i aporta poques calories a cada mossegada.

Vitamina A

El maracujà també té provitamina A o beta carotè que es converteix en vitamina A en el nostre organisme. Una vitamina necessària per al bon estat de la visió, la pell, el cabell, les mucoses i els ossos. A més, enforteix les nostres defenses: una cosa necessària per combatre el COVID-19.

Ric en ferro

El seu contingut en ferro transporta l'oxigen bàsic per al metabolisme cel·lular. Així mateix, frena possibles carències o anèmies ferropàtiques.

Poder antioxidant

Així mateix, la presència de les vitamines A i C, d'alt poder antioxidant, contribueix a lluitar contra els radicals lliures. Però no només això: ambdues redueixen el risc de patir malalties greus de tipus cardiovascular, degeneratiu o cancerigen.