En l'actualitat, els ultraprocessats s'han convertit en una part omnipresent de la dieta moderna. Aquests productes, altament manipulats i carregats d'additius, representen una gran proporció dels aliments que consumim diàriament. Tanmateix, el seu impacte en la salut ha generat preocupació entre professionals de la salut i experts en nutrició. Aquí explorem què són els ultraprocessats i com afecten la nostra salut.

ultraprocessats
Els aliments ultraprocessats contenen molts sucres refinats / Foto: Unsplash

 

Els ultraprocessats solen mancar de nutrients essencials, com vitamines, minerals i fibra, mentre que són rics en calories buides, sucres refinats i greixos saturats

 

Què són els ultraprocessats?

Els ultraprocessats són aliments fabricats industrialment que contenen ingredients altament refinats i additius, com colorants, conservants i saboritzants artificials. Aquests productes passen per múltiples processos de fabricació, sovint incloent extrusió, hidrogenació, i altres mètodes que alteren significativament la seva composició original. Exemples comuns inclouen begudes ensucrades, snacks salats, aliments congelats precuits, i productes de menjar ràpid.

 

Com afecten la nostra salut?

  1. Baix valor nutricional: Els ultraprocessats solen mancar de nutrients essencials, com vitamines, minerals i fibra, mentre que són rics en calories buides, sucres refinats i greixos saturats. Aquest desequilibri pot contribuir a deficiències nutricionals i problemes de salut a llarg termini.

  2. Promouen el sobrepès i l'obesitat: El consum excessiu d'ultraprocessats s'ha associat amb un risc més gran de sobrepès i obesitat. Aquests aliments solen ser alts en calories i baixos en sacietat, el que pot portar a un consum excessiu i a l'augment de pes.

  3. Impacte en la salut cardiovascular: Els ultraprocessats solen contenir grasses trans, greixos saturats i sodi en quantitats excessives, el que pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars, com a hipertensió arterial, malaltia coronària i accident cerebrovascular.

  4. Associació amb malalties cròniques: Estudis han demostrat una associació entre el consum regular d'ultraprocessats i un risc més important de desenvolupar malalties cròniques, com a diabetis tipus 2, càncer i malalties autoimmunes.

 

Estratègies per reduir el consum d'ultraprocessats:

  1. Prioritzar aliments frescos: Opta per aliments frescos i mínimament processats, com fruites, verdures, grans sencers, carns magres i productes lactis naturals.

  2. Llegir etiquetes: Familiaritza't amb els ingredients dels productes alimentaris i evita aquells amb llargues llistes d'additius i ingredients poc saludables.

  3. Cuinar a casa: Prepara menjars a casa sempre que sigui possible, utilitzant ingredients frescos i naturals. Això et permet controlar els ingredients i la qualitat dels teus aliments.

  4. Limitar el menjar ràpid: Redueixi la freqüència amb què consumeixes menjar ràpid i aliments ultraprocessats, reservant-los per a ocasions especials en lloc de fer-los part regular de la teva dieta.

  5. Conscienciació: Us educa a tu mateix i la teva família sobre els riscos per a la salut associats amb els ultraprocessats i fomenta hàbits alimentaris saludables.

 

En resum, els ultraprocessats representen una part significativa de la dieta moderna i poden tenir efectes negatius en la nostra salut a llarg termini. Al prioritzar aliments frescos i mínimament processats, podem reduir la nostra exposició a aquests productes i promoure una alimentació més saludable i equilibrada.