Alimentar-nos té moltes fases i processos, però poques vegades fem cas a un dels aspectes que és més importants del que sembla: la masticació. Com masteguem ens pot ajudar en diferents aspectes, com el d'accelerar el metabolisme o perdre pes.
La idea dels científics autors d'un article publicat en un medi|mitjà especialitzat, el Scientific Reports, és que mastegar a poc a poc i de forma correcta ens ajuda a evitar desordres metabòlics, entre ells algunes de tan importants com la mateixa obesitat. Els autors de l'article van dur a terme tres assajos en dies diferents, en els quals els que van participar van ingerir menjar líquid. I malgrat ser líquida, un dels grups l'havia de mastegar, un altre assaborir-la trenta segons, i un altre grup empassar-se-la normalment. Es va dissenyar aquest experiment per veure si aspectes com la mida del menjar era important, o si només l'exercici de la masticació ja era prou rellevant.
Mastegar de forma correcta ens ajuda a llarg termini
El que van observar els científics que van dur a terme aquest experiment, és que en el grup que havia mastegat el menjar augmentava la termogènesi induïda per la dieta, i amb això la producció d'energia que el cos obté del propi menjar ingerit. A més, els participants que només assaborien el menjar també tenien aquest efecte.
Mastegar bé resulta bàsic
Algun aspecte addicional també es veia reforçat gràcies a la masticació, com per exemple afavorir l'intercanvi de gasos, l'oxidació de proteïnes o el flux sanguini a les artèries, que proveeixen, de sang al sistema digestiu i la mobilitat del trànsit gastrointestinal superior.
La principal conclusió que van treure els que van dur a terme l'esmentat estudi és que la diferenciació és acumulativa. No és una cosa que anem a notar ràpidament per mastegar millor uns dies, sinó que és un canvi acumulatiu que al llarg del temps nostre cos sí que agrairà. Assaborir el menjar i mastegar-la bé i de forma pausada és un hàbit que aquests científics defensen com un hàbit saludable i que ens ajuda a combatre problemes com l'obesitat, per exemple.
No és un hàbit sempre fàcil d'aconseguir, ja que vivim moltes vegades amb presses, i no deixem prou espai per als apats, tanmateix planejar millor els moments en els quals mengem i fer-ho de forma correcta, ens ajudarà i molt a llarg termini.