El iode és un mineral imprescindible per al nostre cos. Es troba en gran part a la glàndula tiroide, sent un constituent essencial de les hormones tiroides, unes hormones que regulen la temperatura corporal, el metabolisme energètic, el creixement, la funció muscular i nerviosa. Les seves necessitats varien en les diferents etapes de la vida sent molt important durant l'embaràs i la lactància.

Els aliments més rics en iode són els d'origen marí: peixos, mariscos i algues. Un motiu més per tenir una bona ingesta de peix i acostumar els nens des de petits que el peix sigui present en la seva alimentació habitual. En verdures, carns i ous, el contingut de iode és variable i depèn del tipus de terra, l'adob utilitzat i les tècniques de manipulació dels aliments.

El iode es troba en gran part a la glàndula tiroide, sent un constituent essencial de les hormones tiroides

El consum de sal iodada (sal de cuina amb iode agregat) suposa també una font important d'aquest mineral i el seu ús està recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en la preparació dels apats.

Sal iodada
Sal iodada

La deficiència de iode ocasiona una reducció de la síntesi d'hormones tiroides, afectant el metabolisme de totes les cèl·lules de l'organisme. La falta de iode durant un temps prolongat condueix a una hipertròfia de la glàndula tiroide coneguda com a goll i durant l'embaràs pot alterar el desenvolupament fetal provocant en les situacions més extremes un retard important en el desenvolupament físic i mental.

En excés tampoc no és bo, ja que pot provocar hipertiroïdisme, ansietat i també goll.

Les necessitats de iode varien al llarg de la vida però quan realment són més importants és durant l'embaràs i període de lactància, tractant-se d'un element imprescindible sobretot durant la primera etapa de l'embaràs. Per aquesta raó, l'OMS recomana una ingesta diària de 250 µg de iode durant l'embaràs.

La millor manera d'obtenir els requeriments diaris de vitamines i minerals és consumir una dieta sana, variada i equilibrada. I per tenir una bona aportació de iode ja sabeu, a menjar peix, marisc i algues.