Pot ser que no siguem només el que mengem, però l'alimentació té una influència directa en el nostre cos. De fet, si cada vegada que ens asseguéssim a la taula per menjar cuidéssim el menú, aconseguiríem reduir el 37% de sobrepès i també el 17% d'obesitat que, segons l'última Enquesta Nacional de Salut, pateixen els espanyols. I no només la bàscula estaria d'enhorabona. La nostra salut cardiovascular també ho agrairia, ja que una dieta com la mediterrània ajuda a disminuir els nivells de colesterol i redueix la possibilitat de patir diabetis i fins i tot un infart o ictus. Tant, que es calcula que seguir una dieta saludable pot reduir fins a un 30% el risc cardiovascular.

L'alimentació té una influència directa en el nostre cos

Perquè l'alimentació sigui equlibrada, cal començar per saber quins productes s'han d'adquirir. Per això el primer pas consisteix a prendre les decisions encertades al supermercat. Aquests consells poden donar un cop de mà.

1. Dividir el carro del supermercat en tres

Es tracta d'una tècnica senzilla que deriva de la famosa regla del plat, que parteix de la idea que la dieta idònia ha de tenir el doble de quantitat de verdures i hortalisses que de proteïnes i d'hidrats de carboni. Per això, si es dividís un plat en tres porcions de manera que una d'elles ocupés la meitat i les altres dues, un quart de plat cada una, s'hauria d'omplir aquesta meitat amb verdures i hortalisses, un quart amb proteïnes (carn, peix, ous, llegums...) i un altre quart amb hidrats de carboni com a pasta, arròs o pa. Aquesta mateixa regla pot aplicar-se al carretó de comprar: s'ha d'omplir la meitat d'ell amb verdures i hortalisses, un quart amb proteïnes i un altre quart amb hidrats de carboni.

Carro compra
Carro compra

2. Llegir l'etiquetatge

De la mateixa forma que abans de firmar alguna cosa cal llegir la lletra petita, no s'hauria d'adquirir res sense fer un cop d'ull a l'etiquetatge del producte que es fica a la cistella de la compra. La raó és que aquesta etiqueta ofereix informació que és fonamental per a l'organisme. La regla d'or és escollir els productes baixos en sucres refinats així com en greixos saturats, grasses trans i sal. També cal tenir en compte que expressions com «sense sucres» o «sense greix» no volen dir que aquest producte no tingui res de sucre o de greix, sinó que són aliments que no contenen més de 0,5 g de sucre per cada 100 g d'aliment o que aporten menys de 0,5 g de greix per cada 100 g de producte.

3. Distingir entre els diferents tipus de greixos

Per aconseguir equilibrar la dieta, la quantitat d'aliments rics en greixos que es consumeixin diàriament no ha de superar el 35% de la ingesta total. Però no tots els tipus de greixos són iguals. Els àcids grassos monoinsaturats, com l'oli d'oliva i els poliinsaturats (omega 3 i 6), són beneficiosos per a l'organisme, mentre que els greixos trans i les saturades són les més perjudicials.

4. Dolços: com menys, millor

El sucre que pren cada dia no es limita al que es llança al cafè, el te o el iogurt. Molts productes manufacturats contenen sucres, però el més segur és que això no se sàpiga si no es llegeix l'etiqueta. Per això és important fixar-se en l'etiquetatge i recordar que frases com «sense sucres afegits» no significa que el producte no tingui sucre, sinó que no s'ha afegit cap sucre simple i que el producte conté sucres naturals.

5. Productes de temporada, la millor opció

Els productes de temporada es troben en el millor moment per al consum, per això aporten més beneficis. Si a això se'ls suma que són els que millor relació qualitat-preu tenen, la recomanació dels especialistes és clara: decantar-se pels productes de la temporada en la qual se sigui és una de les millors decisions que es poden prendre en fer la compra.

6. Aliments restringits

No hi ha aliments prohibits, però sí que s'ha de tenir en compte que certs productes s'haurien de consumir només de manera ocasional: refrescos ensucrats, sucs industrials, brioixeria, carns vermelles, embotits grassos i formatges curats. Prendre'ls de tant en tant no fan cap mal, però no convé que es converteixin en part de la dieta diària.