La magrana: una fruita molt saludable

Anomenem magrana a una important i molt saludable fruita procedent de l'arbre Punica granatum, conegut popularment com a magraner. Aquesta fruita que exteriorment recorda a un bulb de coloració entre groguenca i vermellosa, és consumida avui dia a la major part del món malgrat ser considerada exòtica. La part que es consumeix són les seves nombroses llavors o arils, carnosos i d'un color vermellós, que solen extreure's i utilitzar-se de diferents maneres.

 

La magrana és una fruita molt sana i beneficiosa per a la salut gràcies a la seva composició rica en vitamines, minerals i fibra entre molts altres elements

 

Encara que no és la més fruita més consumida, el cert és que es tracta d'un aliment que ha estat disponible i ha gaudit de popularitat des de l'antiguitat en gran part de la Mediterrània, sent coneguda per civilitzacions com la grega o l'egípcia i fins i tot trobant-se en jaciments de l'Edat de Bronze, com el Jericó. De fet, poden trobar-se referències a ella els textos sagrats de les religions hebrea i musulmana, el Torá i l'Alcorà, així com en el cristianisme.

Es considera que la seva regió d'origen es troba en una zona que comprèn des de les antigues Pèrsia i Babilònia fins a l'Índia, des d'on poc a poc va anar introduïda a la resta d'Àsia i amb el temps a Europa (a Espanya va ser introduïda pels àrabs durant l'Edat Mitjana) i a Amèrica.

granada|magrana
 

 

Propietats i beneficis de la magrana

La magrana és una fruita molt sana i beneficiosa per a la salut, de la qual s'han descobert diverses propietats molt interessants existents gràcies a la seva composició rica en vitamines, minerals i fibra entre molts altres elements. Concretament, solen destacar-se les següents propietats de la magrana.

1. Un poderós antioxidant

Les llavors de la magrana contenen components com les punicalagines, un tipus de taní hidrolitzable, i flavonoides com la cianidina. Ambdós grups d'elements tenen un alt poder antioxidant. Això contribueix a mantenir a ratlla els danys cel·lulars provocats pels radicals lliures, així com un menor nivell de degeneració cel·lular i un alentiment de l'envelliment dels teixits.

2. Té efecte astringent

La magrana té gràcies al seu alt contingut en polifenols la propietat d'ajudar a retenir i absorbir el líquid del menjar digerit, dificultant l'expulsió d'excrements tous i continuats. És per això que en ocasions resulta recomanable de cara a tractar casos de diarrea. En aquest cas, aquesta propietat és més específica de la closca, amb la qual es poden preparar infusions.

3. Redueix la tensió arterial i ajuda a prevenir problemes cardiovasculars

Diversos estudis semblen demostrar que la magrana compta amb la interessant propietat de reduir la pressió arterial i el risc de patir problemes de tipus cardiovascular. A més s'ha observat que contribueix a reduir ateroesclerosi, reduint el risc de trombes i afavorint una circulació sanguínia més sana.

4. Efectes afrodisíacs i sobre la salut sexual

Una altra de les propietats que tradicionalment s'ha atribuït a la magrana és el fet de ser una fruita afrodisíaca. I algunes investigacions semblen suggerir que genera un augment en el nivell de testosterona en ambdós sexes, així com d'estrògens en el cas de la dona, una cosa que podria contribuir no només a nivell sexual sinó també en aspectes com l'enfortiment d'ossos i músculs.

5. Antiinflamatòria

El suc de magrana i concretament un dels seus components que ja hem esmentat anteriorment, les punicalagines, té també una interessant acció antiinflamatòria que pot ser d'utilitat a l'hora de contribuir a millorar estats d'inflamació d'alguns sistemes corporals.