A tots ens agrada el sol i a tots, en una mesura o una altra, ens agrada veure'ns bronzejats. Però fa anys que sabem que el sol és perniciós per a la pell si t'hi exposes sense protegir-te, de manera que no et resulta nou que tots hem d'anar amb compte a l'hora de prendre el sol. El que probablement sí que et resulta nou és que el nombre de casos de càncer de pell s'ha duplicat en els últims 30 anys, la qual cosa es deu en alguna mesura al forat cada vegada major de la capa d'ozó, entre altres possibles factors.

Tots, sí, hem de cuidar l'exposició al sol. Les persones de pell i cabells clars tenen un tipus de pell delicat i més risc de patir cremades solars, atesa l'escassa pigmentació de la seva pell. En ells, les cremades solars ocasionals (pell de cranc) augmenten el risc de patir un càncer de pell. Les persones la pell de les quals és més blanca han d'anar més amb compte que les persones de pell fosca.

Però cuidat!, perquè això no significa que les persones de pell més fosca siguin lliures de riscos. Tots tenim alguna cosa en comú: que ens posem morenos al sol. Això es deu a la presència a la nostra pell d'una substància anomenada melanina, que és la responsable que la pell s'enfosqueixi. Se la considera com la mateixa protecció de la pell davant del sol.

 

La velocitat amb què ens bronzegem depèn per tant de la rapidesa amb què la pell de cada persona és capaç de sintetitzar aquesta substància

 

L'efecte dels rajos de sol també depèn d'on som, de la intensitat de la radiació i el tipus de pell. Per aprofitar al màxim el sol sense cremar-te, i sense que augmenti el risc de contreure posteriorment càncer de pell, és millor bronzejar-se gradualment. Com? Algunes pistes:

  • Evita el sol del migdia (de les 12 a les 15 hores).
  • Estigues el màxim temps possible a l'ombra.
  • Utilitza una crema protectora (un factor 15 com a mínim).
  • En el cas dels nens millor portar roba lleugera. Els menors d'1 any no s'han d'exposar directament al sol, fins i tot encara que se'ls apliqui cremes solars.
prendre el sol
 

 

 

Els ultraviolat: UVA, UVB i UVC

Els rajos UVA són els que penetren més profundament a la pell, afectant el derma que es va espatllant a poc a poc i provocant un envelliment cutani prematur.

Els UVB són absorbits per la part més superficial de la pell, l'epidermis. Són els més "potents" i activen la producció de melanina, la substància que ens bronzeja. Són els que més cremen i els responsables de la majoria dels càncers de pell.

Els UVC són el que no ens arriben perquè els filtra la capa d'ozó de la terra, la qual cosa resulta una sort, doncs són els que més energia tenen.

 

Els filtres solars

Els protectors i cremes solars funcionen de diferents maneres: poden incloure filtres químics o físics.

Els químics són substàncies que, després de penetrar a la pell, absorbeixen els rajos de sol, amb la qual cosa impedeixen que actuïn a les capes més profundes. Alguns filtres químics només proporcionen protecció contra els rajos de sol UVB (ultraviolat tipus B), mentre que d'altres protegeixen contra els rajos UVB i UVA.

 

Una gruixuda capa, i abans de sortir

Aplica't generosament el protector. Un adult s'ha d'aplicar una capa de crema protectora que correspon a 30 o 40g, mentre que un nen necessita uns 20g per cobrir tot el cos. Normalment ens posem molta menys quantitat, per la qual cosa la protecció no és tan eficaç com podem creure.

Posa-te-la almenys amb mitja hora d'antelació, de manera que la pell estigui totalment impregnada quan et doni el sol.