Tots hem escoltat durant anys que l'ideal és fer un esmorzar copiós, un menjar sense excessos i un sopar lleuger, per poder cremar millor les calories que ingerim durant el dia.

Tanmateix, un recent estudi dirigit per Alexandra Johnstone, experta en el camp del control de la gana de l'Institut Rowett de la Universitat d'Aberdeen (Escòcia), ha revelat que no varia en funció que una persona realitzi el seu dinar principal aviat o tard al llarg del dia. El treball ha estat publicat a Cell Metabolism.

Això sí, les persones objecte del referit estudi que havien dut a terme el dinar més copiós al matí, van reconèixer sentir-se menys famolenques al llarg del dia.

L'estudi

Els experts van congregar per a la seva investigació 16 homes i 14 dones, tots ells sans, però que tenien sobrepès o obesitat. La intenció de l'estudi era controlar les seves dietes i dur a terme un mesurament del seu metabolisme durant un temps.

A cada voluntari se li va assignar per sorteig entrar a formar part del grup dels que tenien una dieta més abundant al matí o a la nit durant quatre setmanes. El mix de proteïnes, greixos i carbohidrats es va pensar perquè no predominés cap sobre els altres. I després d'una setmana en què els participants van portar exactament la mateixa dieta, se'ls va canviar a tots, de manera que la meitat d'ells anés al grup dels que ingerien més al matí i l'altra meitat, als que ho feien a la tarda.

Al llarg de l'estudi, les despeses energètiques diàries totals dels subjectes es van mesurar utilitzant una tècnica basada en isòtops que analitza la diferència entre les taxes de renovació de l'hidrogen i l'oxigen de l'aigua corporal en funció de la producció de diòxid de carboni. El criteri principal de valoració de l'estudi va ser el balanç energètic mesurat pel pes corporal.

Dona menjant / Unsplash

Els resultats

En general, els investigadors van trobar que les despeses d'energia i la pèrdua total de pes van ser les mateixes per a les dietes més abundants al matí i a la nit. Els participants van perdre una mitjana de poc més de 3 kg amb cada una de les dietes durant quatre setmanes.

Tanmateix, els participants van informar que les seves ganes estaven millor controlades els dies que menjaven un esmorzar més abundant, ja que se sentien sadollats durant la resta del dia. Segons els experts, aquesta classe d'experiment podria aplicar-se a l'estudi del dejuni intermitent, per ajudar a determinar el millor moment del dia perquè les persones que segueixen aquest tipus de dieta consumeixin les seves calories.

Segons Alexandra Johnstone, "una cosa que és important tenir en compte és que, respecte al moment i la dieta, és probable que no hi hagi una dieta que s'adapti a tots. Resoldre aquest assumpte serà el futur dels estudis de dieta, però és una cosa molt difícil de mesurar".