La farina és un ingredient bàsic de la gastronomia que ha estat estigmatitzat de forma negativa per molt temps. Pensar en ella, per a moltes persones, porta aparellada la conseqüència d'augmentar indefectiblement de pes. I no té per què ser així.

Perquè la pròxima vegada que decideixis consumir-la (o que estigui a les teves mans preparar alguna cosa amb ella) tinguis més informació sobre això, avui et compartim pros i contres d'utilitzar ja sigui la blanca refinada, o la integral.

Farina blanca

Es tracta de farines que, com per exemple la de blat, se sotmeten a un processat industrial en el qual es tornen més fines. Un gra normal es forma per segó, germen i endosperm. Per fer farines blanques generalment només s'utilitza l'endosperm.

Avantatges

  • És molt digerible

La farina blanca, per haver estat tamisada i desproveída del segó i el germen, es torna molt més fàcil de processar en el sistema digestiu.

  • És barata

És part de la cistella bàsica i, per tant, bastant assequible a la butxaca. Per fortuna, també hi ha moltes marques que les embenin, per la qual cosa pots elegir la que millor et funcioni a la cuina, o la que tingui millor sabor.

  • Els enfornats sempre són lleugers

Això és una cosa que pots comprovar fàcilment. Si enfornes amb farina blanca i amb integral, la diferència de consistència pot ser abismal. Mentre que l'última és més pesada i una mica més grumollosa, la blanca es pot fer tot el porosa que vulguis.

farina
farina

Desavantatges

  • Manca de certs nutrients

Quan es processa la farina, per fer-la refinada, es perden part de les seves propietats i nutrients. Per aquesta raó les farines blanques tenen menys fibra, proteïna i micronutrients com vitamines i minerals.

  • Incrementa els nivells de sucre a la sang

Això a causa que tenen un alt índex glucèmic. Si pateixes de diabetis, per exemple, és una molt mala idea consumir moltes farines refinades; especialment si estàs a prop d'anar-te'n a dormir.

  • No és molt saciant

Això està relacionat amb el que parlàvem abans sobre les seves facilitats per ser digerida. En ser així, el teu cos demanda de forma molt ràpida que tornis a consumir més aliments per tornar a tenir energia.

  • Augmenta les calories del que et menges

I això no és el més greu, sinó que les augmenta sense aportar-te molts nutrients. A tots els aliments a què se'ls afegeixen farines refinades els puja la densitat calòrica, sense gairebé augmentar el seu volum. Per tant, són molt enganyoses.

Farina integral

És aquella que passa per molt pocs, si no és que gairebé cap procés de refinament. El seu color és marró o cafè i conté els grans sencers molts d'on prové.

Beneficis

  • Conté molta fibra

Com prové de grans complets, té més aportació de fibra i això repercuteix en la salut del teu aparell digestiu, així com en una sensació de sacietat més prolongada. Això és bo per a persones que busquen controlar o baixar el seu pes, consumint quantitats racionals d'aquest aliment.

  • Ajuda a reduir el colesterol

Pel mateix, disminueix el risc de patir problemes del cor i atacs de cor. Els grans sencers d'aquest tipus de farina baixa els nivells de triglicèrids, que poden generar malalties cardíaques.

  • Tendeix a mantenir els nivells de sucre a la sang

A diferència d'amb la farina blanca, la integral no produeix pujades dràstiques d'insulina a la sang. Se li deu que aquest tipus de farines es recomani per a persones amb diabetis tipus II, amb obesitat o problemes metabòlics.

Desavantatges

  • És una mica més cara

Això és bastant relatiu. En general sí és més costosa, però si t'apropes a productors petits d'aquest tipus de farines t'adonaràs que gairebé costen el mateix. És qüestió de destinar un bon temps per trobar opcions perquè, això sí, no és tan senzilla de trobar com la blanca.

  • No a tots els encanta el seu sabor

Això ho sabem. Menjar pans fets amb massa de grans integrals pot deixar-te un sabor amarg a la boca i veritablement posar a repte la fortalesa de la teva dentadura. Això es deu als tanins i a l'àcid fenòlic que venen en la part d'enfora dels grans.

  • És molt calòrica

La farina integral és més saludable per totes les raons que ja t'expliquem, però això no li treu les seves calories. Això podria ser un obstacle per ajudar-te a perdre pes si la consumeixes en excés. Una cosa en què t'has de fixar sempre que compris farina d'aquest tipus és que no portin sucres afegides: moltes vegades els productors, per amagar una mica el sabor amarg d'aquest tipus de productes, li agreguen sucres. I això seria bastant perjudicial per a la teva dieta.