Un estudi sobre els efectes del consum de pa en la dieta demostra que els nens que mengen més pa tenen menys problemes d'excés de pes que els qui ingereixen menors quantitats d'aquest aliment. La taxa de sobrepès dels primers és de 15,8% i la d'obesitat, del 13,9%, mentre que entre els segons augmenta fins a una mitjana del 16,6% en sobrepès i del 20,5% en obesitat.

La mitjana del consum de pa del conjunt analitzat va ser de 2,5 racions davant les quatre o cinc que serien «convenients» per arribar a les sis racions diàries de cereals recomanades. El treball, desenvolupat per la interprofessional del sector del pa a Espanya (INCERHPAN) entre 504 escolars de 8 a 13 anys de la Corunya, Barcelona, Madrid, Sevilla i València, va dividir els nens en dos grups segons el seu consum diari de pa (més i menys de 80 g al dia), per després analitzar els efectes que tindria en tots ells el consum d'unes altres dues racions diàries més.

L'equip investigador va constatar que els qui mengen més pa registren un menor índex de massa corporal

L'equip investigador va constatar que els qui mengen més pa registren un menor índex de massa corporal (18,8 davant els 19,4 dels quals mengen menys), així com un perfil calòric més adequat en les seves dietes (percentatge de calories procedents d'hidrats de carboni, proteïnes i greixos) i millors paràmetres sanguinis indicadors de risc cardiovascular (colesterol, triglicèrids, HDL-colesterol, LDL-colesterol) i indicadors de control de glucèmia (glucosa basal i insulina basal). En calcular l'índex d'alimentació saludable (IAS), en l'estudi es va comprovar que el 18,6% dels nens estudiats presentava dietes «inadequades» i un 31,7% seguia dietes «acceptables», però no considerades «equilibrades». Això posa de manifest que un 50,3% podria estar «en risc de patir deficiències i desequilibris nutricionals», assenyala la investigació, dirigida per Rosa Ortega, catedràtica en Nutrició de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).

Pa Dieta
Pa Dieta

L'estudi va analitzar, a més, el presumpte teòric d'afegir dues racions de pa blanc al dia amb l'objectiu de veure com canviaria la dieta del nen. Aquest augment va permetre confirmar una important millora del perfil calòric de les dietes, ja que s'incrementa l'energia procedent dels hidrats de carboni (s'assoleix el 47% davant el 44%) i descendeix la procedent dels lípids (del 40% al 37%). Aquesta intervenció demostra que l'augment del consum de pa permet equilibrar les dietes dels escolars, que en l'actualitat es caracteritzen per una excessiva ingesta de greixos i proteïnes i una escassa aportació d'hidrats de carboni.

Més quantitat de nutrients

Un consum de pa més gran és rellevant per als nutrients la ingesta dels quals és inferior a la recomanada. En relació amb els folats, la ingesta mitjana passa del 89,9% al 95,6% del recomanat; per al iode passa del 61,9% al 64,2%; i per al zinc, del 75,7% al 79,2%, el que contribueix que la situació nutricional dels nens canviï de forma favorable només amb l'increment d'aquestes dues racions de pa, va detallar la catedràtica.

Pel que respecta a l'IAS, disminueix el nombre de nens amb dietes «inadequades» (d'un 18,6% a un 11,5%) i dietes «acceptables» (d'un 31,7% a un 28%). El percentatge d'escolars en risc de tenir diversos problemes nutricionals baixa d'un 50,3% a un 39,5% i augmenta, al seu torn, el nombre de nens que milloren la qualitat la seva dieta (d'un 47,5% al 54, 6%).