Existeix una guerra en contra dels hidrats que no és del tot justa. El nostre cos és una gran màquina de transformar matèria en energia. Tanmateix, una alimentació mal entesa pot portar-nos a agafar pes. Si el pa s'engreixa o no és qüestió d'una correcta informació que explicarem a continuació.

No sabem menjar bé

El principal problema de la societat avui dia no és que el pa engreixa, sinó que no sabem menjar de manera sana i equilibrada. Entenem els hidrats de carboni com a una cosa negativa per a la dieta, sense saber que existeix un grup que és molt necessari per a la salut.

No sabem menjar de manera sana i equilibrada

El cos necessita alimentar-se i obté les calories de tres fonts diferents:

  • Els carbohidrats.
  • Les proteïnes.
  • Els greixos.

Tots ells, en la seva justa mesurada són bons per a l'organisme. És més, s'ha arribat a demostrar que no tots els hidrats de carboni són iguals i que fins i tot alguns d'ells són necessaris per a la nostra salut cardiovascular.

Tipus d'hidrats de carboni

Perquè la teva dieta sigui el més equilibrada possible i no restis salut a la teva alimentació, necessites conèixer els dos tipus de carbohidrats que existeixen:

  1. Hidrats de carboni simples o sucres: aquests carbohidrats són d'absorció ràpida (xocolata, mel, galetes, brioixeria, certes fruites...) És a dir, passa molt poc temps des que s'ingereixen i fins que comença a elevar el nivell de glucosa a la sang. Aporten energia immediata que si no és consumida, s'emmagatzema en forma de greix al cos.
  2. Hidrats de carboni complexos o midons: al contrari que els anteriors, aquests carbohidrats són d'absorció lenta (llegums, pasta integral, pa integral, cereals, patates...) Són rics en vitamines, fibra i minerals, pel que no augmenten els nivells de sucre en sang amb tanta rapidesa. En definitiva, són el combustible més estable per als esportistes.

Quin tipus d'hidrats de carboni cal consumir? Tot depèn de la teva constitució física, així com del teu nivell d'activitat diària. Per exemple, els hidrats de carboni simples són aconsellables després de dures sessions d'entrenament.

Pa
Pa

Com saber si un hidrat de carboni és bo o dolent

Per saber si el pa s'engreixa o no, abans hem d'aprendre a diferenciar entre hidrats de carboni "bons" i hidrats de carboni "dolents". La clau està en aprendre a saber com es comporta cadascun d'ells dins del nostre organisme. D'altra banda, és important fer una llista correcta dels aliments que pertanyen al grup dels carbohidrats. I és que no només el pa, la pasta i l'arròs són hidrats de carboni. També les fruites i verdures haurien de ser en la teva llista pel seu alt contingut en glucosa i fructosa.

El següent punt a tenir en consideració és la càrrega glucèmica de cada carbohidrat. Aquesta quantitat té a veure amb el pes en grams per ració de carbohidrats i el seu impacte sobre els nivells de glucosa al cos després d'ingerir l'esmentada quantitat d'hidrats de carboni. D'aquesta manera, els especialistes en nutrició han determinat tres tipus d'hidrats de carboni:

  • Alt índex glucèmic.
  • Moderat índex glucèmic.
  • Baix índex glucèmic.

En quin grup es troba el pa? Al mercat hi ha a la venda diferents classes de pa. Per exemple, el pa blanc és considerat com un carbohidrat d'alt índex glucèmic, mentre que el pa de pita té un IG moderat i el pa integral un índex glucèmic sota. Per tant, el problema no és que prenguis només un tros de pa als menjars, sinó més aviat quin tipus de pa consumis. El refinament d'alguns hidrats de carboni com el pa, la pasta o l'arròs no integrals, suposen un augment de les calories i una disminució a la seva aportació de vitamines i minerals.

La veritable realitat sobre si el pa engreixa

Aquest és un dels aliments, juntament amb l'oli d'oliva, més tradicionals de la cultura espanyola. Tanmateix, existeix una veritat sobre el pa. El seu contingut és alt en calories, però baix en proteïnes, vitamines i minerals. Encara així, insistim que tot depèn del tipus de pa. Fuig del pa Bimbo, així com del pa de massa mare i opta pel pa de blat integral, el pa de sègol i el pa de civada.