Les anxoves són riques en àcids grassos omega 3 i es consumeixen fresques o en conserva. En aquest últim cas els mètodes bàsics són tres: en salaó, en oli i en vinagre. Per elaborar crema, pasta o salsa s'utilitzen anxoves conservades en oli, tant d'oliva com de gira-sol. Ara bé, abans han d'haver passat per un procés de conservació en salaó. A més, perquè el resultat sigui reeixit, és fonamental utilitzar un producte de qualitat i triturar les anxoves fins a formar una pasta el més fina possible.

L'elaboració de crema, salsa o pasta d'anxoves en conserva comença amb la preparació d'unes farinetes. A aquesta s'afegeix una mica d'oli o mantega, dos productes que ajuden a formar una massa uniforme, i una vegada obtingut el puré d'anxoves, s'agrega nata líquida fins a aconseguir la textura desitjada. Per potenciar el sabor d'aquesta barreja, és fonamental escalfar-la.

En el moment de triturar les anxoves, es poden agregar pebrots vermells rostits, olives verdes o negres sense os, tàperes, trossos petits de tomàquet molt madur sense llavors, una mica de rovell d'ou bullit o formatgets. Aquests productes determinen el sabor final, que serà suau o fort en funció dels mateixos.

Per potenciar el sabor d'aquesta barreja, és fonamental escalfar-la

 

Tres textures diferents

La pasta és més consistent, davant la suavitat de la crema i la textura lleugera de la salsa

La textura dependrà dels futurs usos culinaris. La pasta d'anxova és més consistent i s'utilitza, en general, per omplir tomàquets petits o patates rostides, a tall d'aperitiu, així com part gairebé sòlida i cremosa d'amanides. Per elaborar la pasta, és habitual afegir mantega al puré d'anxoves. Aquesta es treballa amb una espàtula fins que s'aconsegueix una consistència homogènia. També es pot agregar maionesa i ou cuit.

La crema, en canvi, és més suau. S'utilitza en entrants, per elaborar canapès, entrepans o sandvitxos. La textura més lleugera és la salsa. Acompanya plats de rostit, majoritàriament peixos i marisc, encara que també és pràctica per a aus i carns en general.

Entre els adorns més comuns de les amanides amb toc mariner no pot faltar un petit raig de salsa d'anxoves, que proporciona al plat un sabor a mar contundent. La salsa també és un bon acompanyament per a plats de pasta, com espaguetis, tallarines o raviolis.

canapé anxova