Una alternativa saludable és l'elaboració casolana d'aquestes cremes de fruits secs

crema de cacauet
 

Cremes de fruits secs

Les cremes de fruits secs poden ser un recurs útil per untar el pa de l'entrepà dels nens. Tanmateix, cal llegir amb deteniment la llista d'ingredients i la composició nutricional d'aquests productes d'elaboració industrial per comprendre que resulten més un dolç que una veritable crema de fruits secs.

  • A la crema d'avellanes, la més coneguda i feta servir, la quantitat de fruits secs que s'afegeix per a la seva elaboració és inferior a la de sucre (primer ingredient) i olis vegetals (segon ingredient). A la marca que més avellanes conté, aquestes suposen tan sols el 13% del total d'ingredients (en altres marques, tot just el 3%). A més convé conèixer la qualitat dels greixos d'addició. Si s'afegeixen greixos vegetals de coco i de palma, o greixos hidrogenats, el producte s'enriqueix en greixos saturats. El consum freqüent i en quantitat d'aquestes s'associa a augments del colesterol plasmàtic, una mica negatiu per a la salut infantil. Si al seu lloc es fessin servir més avellanes, riques en greixos insaturats, el producte seria més saludable. Després de llegir els ingredients, es pot comprovar el poc que té a veure la composició real dels productes amb l'ordre d'ingredients amb què es publicitava una coneguda marca al seu dia: «llet, cacau, avellanes i sucre».

  • La crema de cacauet, denominada de forma errònia per molts consumidors com a mantega de cacauet, és una altra opció per a dinars i berenars energètics i nutritius. La diferència entre l'elaborada de manera artesanal i la industrial és en general notable, per la qual cosa interessa de nou llegir els ingredients. La més natural i saludable s'elabora amb cacauets pelats, torrats i molts anteriorment, que es barregen amb oli de cacauet (o tan sols amb aigua) fins a obtenir una pasta cremosa i greixosa. Es caracteritza pel pur gust de cacauet i per ser un aliment concentrat d'energia, greixos i proteïnes, necessari per suplir aquests nutrients en els nens més actius.

  • Amb les llavors de sèsam picades i barrejades amb oli de sèsam s'obté l'autèntic tahini o pasta de sèsam. La riquesa en àcids grassos insaturats de les llavors, unida al seu contingut en sèsam, un component antioxidant, expliquen les virtuts nutricionals d'aquesta pasta. Una mossada molt saborosa que agradarà als més petits és el pa torrat untat amb mel i «pintada» de tahini, el just per assaborir, perquè és un aliment molt concentrat tant en nutrients i energia com en sabor. El sèsam és potencialment molt al·lergogen, un aspecte que pot ser negatiu per als nens més hipersensibles i els qui tenen alguna al·lèrgia alimentària diagnosticada.
    Com succeeix en les versions industrials d'aquests productes, la part més negativa és l'addició de greixos vegetals poc saludables (riques en greixos saturats o grasses trans). Aquests components desvirtuen l'interessant valor nutricional del producte en origen ben elaborat. A més, algunes marques porten additius espessidors i, si no es coneix el tipus, el seu consum no seria assegurança en cas d'intoleràncies (al gluten o a la lactosa) o al·lèrgies alimentàries.

Una alternativa saludable és l'elaboració casolana d'aquestes cremes de fruits secs, com la d'avellana. El resultat serà un aliment amb un sabor més autèntic i del qual es coneixen amb detall tots els ingredients.