Dietes sanes, dietes equilibrades... A què ens referim exactament quan en parlem? Comencem pels ingredients que les converteixen en saludables.

Dieta. Al llarg dels anys, hem escoltat aquesta paraula tantes vegades, que no seríem capaços d'explicar-les. Tanmateix, en dir dietes sanes, ens referim a alguna cosa més que començar dilluns una rutina d'alimentació i finalitzar-la en 15 dies. És un error parlar de dieta amb connotacions temporals. Ha de ser una forma d'alimentació saludable que es mantingui al llarg del temps. Sense un final. Sembla difícil però, és més fàcil del que sembla.

Les dietes han de ser variades i equilibrades

Dietes sanes

Han de ser variades i equilibrades. És a dir, combinant una gran varietat d'aliments i que la seu vegada estiguin adaptats a l'horari, l'objectiu, la persona i el tipus d'activitat física realitzi. Han d'aportar els nutrients, vitamines i minerals necessaris en les quantitats adequades.

No totes les dietes sanes són adequades per a les mateixes persones. Depenent de l'activitat física i l'estil de vida de cada un, hi haurà una dieta sana adaptada a cada individu. Però si és cert, que totes tindran aliments en comú que no han de faltar. Això sí, recorda que per veure els resultats has de ser pacient, constant i practicar activitat física de forma regular.

Dietes Sanes
Dietes Sanes

Grup de verdures i fruites

  • Bledes i espinacs: aporten molt ferro i et donaran energia i gust dels teus plats.
  • Tomàquets i pastanagues: aporten vitamines A i C i antioxidants. Donaran color als teus plats
  • Cebes i alls: aporten hidratació (aigua), vitamines A, del grup B i C.
  • Pomes: seran perfectes per a la mossada de mig matí i per abans dels menjars principals. Tenen poder saciant.
  • Platans: són excel·lents per a l'esmorzar i si practiques esports d'alta intensitat seran els teus aliats. Pots fer batuts i postres amb ells.
  • Fruits cítrics: aporten una gran quantitat de vitamina C i també et sadollessin.

Carns i peixos

  • Gall dindi: el millor de tots a causa del seu alt contingut de proteïnes i molt baix en greixos.
  • Vedella magra: igual que l'anterior, perfecte per prevenir anèmies.
  • Lluç: aporta proteïnes i el seu sabor suau la fa apta en infinitat de receptes.
  • Salmó: proteïnes i greixos de qualitat, amb moltíssimes vitamines, A, B, D, E i minerals.
  • Tonyina: igual que l'anterior, molt complet el seu valor nutricional. A més, és de fàcil i ràpida preparació, en amanides i entrepans saludables.

Lactis i derivats

  • Llet
  • Formatges frescos.
  • Mozzarella fresca.
  • Iogurts sense sucre.

Grup de cereals i pastes

  • Arròs integral i pasta integral: millor de sègol, font de carbohidrats, energia pura i fibra.
  • Civada: excel·lent font de proteïnes, hidrats, fibra, ferro, magnesi, vitamines del grup B.

Grup de llegums

  • Riques en ferro, potassi, magnesi, fibra, hidrats i vitamines del grup B. Aquí tens cinc receptes saludables per menjar llegums que segur que t'encantaran.

Anima't i dona-li color i gust de la teva nevera, prova receptes noves i gaudeix dels beneficis de les dietes sanes!