La xocolata és una d'aquests aliments desitjats per la majoria i considerada "prohibida", per la qual cosa molts que segueixen una dieta sana, incloent esportistes, el desterren de la seva dieta, però és realment tan dolent? La xocolata no és tan dolenta, però hem d'escollir el que contingui cacau el més pur possible i no succedanis de mala qualitat amb una infinitat d'afegits.

La xocolata és una d'aquests aliments desitjats per la majoria i considerada prohibida

Beneficis del cacau

Els estudis li atribueixen diferents propietats:

  • Poder antioxidant
  • Sembla reduir el risc de malaltia coronària, millorant el perfil lipídic, reduint la pressió arterial i el colesterol LDL ("dolent") i augmentat el HDL ("bo").
  • Redueix la resistència a la insulina.
  • Sembla millorar la capacitat cognitiva a través de l'oxigenació del cervell.

Com escollir la xocolata

Les tauletes convencionals ronden el 30-35% de cacau, sent el primer ingredient el sucre amb un percentatge molt més gran. Fins i tot tractant-se de xocolata suposadament negre (és a dir, amb més percentatge de cacau), en moltes ocasions no supera el 50% i té molta quantitat de sucre el que invalida la gran majoria de beneficis que proporciona.

Cacau
Cacau

Per això us animem a escollir la xocolata de millor qualitat seguint unes senzilles normes:

  • La xocolata ha de tenir almenys un 70% de cacau, però molt millor si té un 85% o més.
  • El primer ingredient ha de ser cacau, ja sigui pasta o massa. Si indica que el primer ingredient és sucre, invalida la gran majoria de beneficis que proporciona ja que no estaran en prou quantitats. És habitual trobar altres ingredients com a mantega de cacau (és el greix natural del cacau), cacau en pols i sucre, però aquest últim ha d'aparèixer als últims llocs, no en els primers. En ocasions els trobem amb aroma de vainilla, fruita seca... tots "permesos". És preferible que no estiguin edulcorats.

Receptes amb cacau per a esportistes

Pot prendre's una o dues unces de manera aïllada o bé pot afegir-se a preparacions desitjables tant si existeix un entrenament fort com si no:

  • Bol de iogurt, plàtan, ametlles i cacau: servir en un bol dos iogurts desnatats, un grapat d'ametlles, un plàtan trossejat i una cullerada omplerta de cacau pur.
  • Barreta casolana energètica de fruita seca, fruita dessecada, cereals, llavors i cacau: barreja de 100 grams de fruita seca crua (avellanes, nous, ametlles, anacards...), 100 grams de muesli, 150 grams de fruita dessecada (passes, dàtils, orellanes...), llavors (pipes de gira-sol i/o carbassa, llavors de sèsam o rosella...) i 2 unces de cacau. …). Triturar la barreja de fruita seca, la fruita dessecada i les unces de cacau (per separat). Barrejar les preparacions i afegir el muesli. Remoure bé fins que sigui homogènia. Donar forma i deixar reposar un parell d'hores.