El cor no fa mal, més enllà dels problemes sentimentals i disgustos que ens dona la vida. Sens dubte és un dels òrgans més importants del cos que ens envia alertes que ens posen sobre avís per anar al nostre metge de capçalera o, si és possible, a l'especialista.

És molt important fer cas a aquests senyals que poden avançar-nos un problema cardíac en potència al qual, sens dubte, és millor avançar-se.

Senyals del cor al quals hem d'estar atents

quins són aquests avisos que ens fa arribar el cor i a què hem de fer cas?

 • Dolor toràcic, que se sol manifestar com una opressió al pit, de vegades acompanyat de dolor al braç esquerre al coll, malestar general i una sensació d'acalorament bastant molesta. Ens ha de preocupar sobretot si ens succeeix en repòs.
 • Falta d'aire. És una alerta més però compte, perquè no sempre està vinculada directament amb el cor, però si apareix acompanyada d'algun altre símptoma és important fer-li atenció.
 • Fatiga en repòs. Sobretot és un símptoma a tenir en compte si el percebem mentre estem ajaguts, perquè es relaciona directament amb el cor.
 • Pèrdua de coneixement. Pot associar-se a altres problemes, però sempre és convenient anar a un especialista.
 • Palpitacions (sentir el cor molt ràpid) o girs (compressió ràpida i breu).
 • Cames inflades. Moltes vegades es pressuposa un problema vascular però en ocasions és un símptoma de problema cardíac.

Els cardiòlegs en els seus diferents centres sanitaris insisteixen en la importància de la prevenció i la promoció d'hàbits de vida saludables per evitar, en la mesura possible, aquestes alertes roges del cor. O, com a mínim, pal·liar els seus efectes i avançar-nos a un problema més greu.

Salut Cardiovascular
Salut Cardiovascular

5 consells per cuidar la salut del teu cor

Si tens un estil de vida sedentari, dieta rica en sodi i ets fumador, realitza una revisió a la teva pressió arterial, ja que la hipertensió és una malaltia silenciosa, però de conseqüències invalidants, causant problemes al cor i ronyons.

Realitzar una exploració física és l'opció més efectiva per descartar possibles patologies cardíaques, com també la realització d'un electrocardiograma a través de l'ultrasò, permet veure el cor per dins i detectar anomalies que no es manifesten clínicament.

Els cardiòlegs recomanen prendre les següents cinc mesures com a permanents per cuidar la salut cardíaca:

 1. Realitzar activitat física, almenys mitja hora tres vegades a la setmana per enfortir el cor, baixar de pes i controlar la pressió arterial.
 2. No fumar, ja que aquest hàbit pot fer mal als vasos sanguinis i augmenta el risc de tenir la pressió arterial alta.
 3. Controlar l'estrès, ja que aprendre a bregar amb els problemes i la pressió millora la salut emocional i física.
 4. Reduir la ingesta d'alcohol i consum de cafè, a màxim 3 tasses diàries.
 5. Consumir aliments rics en potassi com llegums, fruites i verdures i aquells que tinguin àcids grassos poliinsaturats, sobretot amb Omega 3.