Els símptomes de la malaltia de Parkinson varien d'una persona a l'altra, però solen incloure espasmes musculars, tremolors i dolor muscular. A continuació repassarem com la dieta pot afectar a les persones amb Parkinson i quins aliments poden ajudar a portar-lo millor.

El paper de la dieta en el Parkinson

El levodopa i la bromocriptina són medicaments comuns que moltes persones amb Parkinson prenen per controlar els símptomes de la malaltia. Tanmateix, avui dia no existeix cap tractament que detingui per complet aquests símptomes.

Atès que no existeix cura per al Parkinson, i els medicaments receptats per controlar els símptomes de vegades tenen efectes secundaris severs, incidir en una dieta adequada pot ajudar a alleujar els símptomes en alguns casos.

A causa que aquesta condició està estretament relacionada amb la falta de cèl·lules de dopamina al cos, un dels reptes de la ciència és trobar maneres d'augmentar la dopamina de forma natural a través de l'alimentació. A més, els símptomes secundaris de la malaltia de Parkinson, com la demència i la confusió, poden millorar amb canvis en l'estil de vida, com la dieta i l'exercici.

Els aliments rics en antioxidants també poden ajudar a reduir l'estrès oxidatiu al cervell, que pot ser responsable de part del deteriorament mental que s'observa en el Parkinson. Així mateix, prendre magnesi pot alleujar les rampes musculars que poden ocórrer en el Parkinson.

Aliments que poden ajudar el Parkinson

Algunes investigacions se centren a les proteïnes, els flavonoides i els bacteris intestinals per millorar els símptomes del Parkinson. D'altres, han demostrat que les dietes riques en antioxidants poden proporcionar beneficis per a la protecció del cervell i retardar la progressió de la malaltia.

  • Antioxidants

Els antioxidants protegeixen contra l'estrès oxidatiu, que és un desequilibri d'antioxidants i compostos inestables anomenats radicals lliures que es produeix en la malaltia de Parkinson.

Entre els aliments que contenen grans quantitats d'antioxidants hi ha la fruita seca, les baies, les verdures solanàcies i les verdures de full verd.

Nabius
Nabius / Unsplash
  • Faves

Algunes persones mengen faves per al Parkinson perquè contenen levodopa, el mateix compost que s'utilitza en alguns medicaments per al Parkinson. Tanmateix, encara no existeixen evidències totalment definitives que mostrin que ajudin a reduir els símptomes.

  • Aliments rics en omega 3

Els àcids grassos omega 3, que són tipus de greixos saludables, poden ajudar a millorar la funció cerebral en persones amb Parkinson. Aquests greixos es troben en aliments com el salmó, les ostres, les llavors de lli i les mongetes.

Seguir una dieta mediterrània, que tendeix a ser alta en antioxidants i omega 3, protegeix contra la demència en la malaltia de Parkinson.

  • Certs aliments rics en nutrients

La desnutrició és un factor de risc per al deteriorament mental i les persones amb malaltia de Parkinson tenen més probabilitats de patir desnutrició. Els malalts de Parkinson solen patir deficiències en aliments rics en nutrients com el ferro, la vitamina B1, el zinc, la vitamina D i el calci.