Sempre se’ns havia dit que els llibres millor tenir-los fora del marbre de la cuina o del menjador, allunyats de mans llardoses i més que probables esquitxades de sofregit. No sigui cas que s’embrutin. No sigui cas que coneguin la realitat i visquin la rutina i se la facin seva. La massificació lectora ha subvertit les condicions de supervivència de les pàgines i pàgines que construeixen les històries dels llibres; ara n’hi ha tantes que, com més desgastades estiguin, més valor li donem. Els marges arrugats tenen més carrer, més solera, que diem. Ja no ens importa que una petita gota de cafè caigui enmig d’una lletra, perquè això li atorga personalitat, una història complementària que el llibre llueix amb orgull. Hi ha cert autoplaer en demostrar que els llibres estan fets servir. De fet, ja no hi ha límits d’espais per gaudir de la lectura. Al revés: ara busquem incansablement llocs on fer un bon maridatge entre cafeïna i literatura. Aquí 5 llocs a Barcelona amb cafè i llibres.

1
La Central
5 llocs amb cafè i llibres

Era l’any 1996 quan Marta Ramoneda i Antonio Ramírez obrien la primera llibreria de La Central al carrer Mallorca de Barcelona. Poc es pensaven que 25 anys després serien no només una de les referències literàries de la ciutat, sinó també una aposta segura per la viabilitat de les llibreries físiques de barri: un parell d’anys després van obrir La Central del Raval i més tard encara en vindrien dues més (una altra a la Comtal i dues a Madrid). Prendre un cafè o fer un mos aquí no és una opció: és un deure de bon lector. Pels barcelonins, tant a La Central Mallorca com a la del Raval l’espai és molt més que una cafeteria: és una cita tinder amb el teu llibre preferit, a vegades un bar (un jardí, al Raval) i a estones una botiga de llibres on també s'hi fan tota manera d'activitats culturals. Les prestatgeries plenes mesclen l’olor a paper nou amb el torrat del tallat de la cafetera. Una meravella per l’olfacte i la ment.

2
Llibreria Finestres
5 llocs amb cafè i llibres

No fa ni un any que la Finestres va obrir les seves portes i ja és un lloc segur per la supervivència de la literatura a la ciutat. En ple cor de l’Eixample, aquesta llibreria vol transcendir el que se sol trobar en una llibreria tradicional: pretén actuar com a gestora i promotora cultural, promovent premis i beques a la creació, tirant endavant clubs de lectura i consolidant presentacions, recomanacions d’autors i cursos. També apostant pels piscolabis i per la filosofia de maridar una bona lectura amb una copa de vi, un cafè amb llet o un petit pica-pica – i sense wi-fi! –. El Bar Watson està al final de la sala, amb una gran taula central per compartir lectura amb desconegut i algunes (poques) de més petites al voltant. Anar-hi a la tarda és gairebé missió impossible: a partir de les 17h sol estar ple.

3
Laie Llibreria Cafè
5 llocs amb cafè i llibres

Un lloc mític de Barcelona, refugi d’autors, editors i amants infinits de la lectura. És una de les llibreries de capçalera de la ciutat, el lloc on tota filia literària és possible. Siguin llibres de filosofia, història, arquitectura, autoajuda, antropologia, tecnologia, cinema o literatura infantil, la Laie és com un enorme bagul de sastre on tot és possible. La seva cafeteria situada a la primera planta de la llibreria (on també fan menú de migdia, per cert, i tenen una preciosa terrassa) la fan indispensable, tant per desconnectar amb un llibre com per treballar o estudiar. Sí, aquí sí hi ha wi-fi (i endolls).

4
Nollegiu
5 llocs amb cafè i llibres

Un barri de llibres. O era molts llibres al barri? Sigui el que sigui, la particularitat de la llibreria Nollegiu és, precisament, també la seva raó de ser: una llibreria on els lectors puguin provar-se els llibres abans de comprar-los. Com si fossin uns pantalons o un barret. Ja fa més de 8 anys que va inaugurar-se al barri de Poblenou venent llibres i organitzant actes culturals, precisament perquè la literatura fos una part important de la comunitat. Ho van aconseguir, i dos anys després van ampliar l’espai. Si no sabeu quin llibre començar, aneu-hi: al pis de dalt hi ha unes taules on poder prendre alguna cosa mentre un fa el triatge literari del moment.

5
Llibreria Byron
5 llocs amb cafè i llibres

En ple hivern, si al plaer de la lectura i el cafè calent li afegim una llar de foc... què? Doncs aquesta fantasia a la Byron és possible. De fet, el seu nom complet és Byron: llibreria & cafè & espais. Va obrir al número 32 del carrer Casanova fa poc més d’un any i acull més de 500 metres de prestatgeries plenes de llibres, on també hi ha espais per seure, servei de cafeteria i la joia de la corona: una gran xemeneia que dona (encara més) caliu a l’espai. Però per convertir-se en referent cultural i social de Barcelona, no només promou actes culturals o la venda de literatura: també ho fa amb la seva filosofia moral, utilitzant productes de consciència ecològica i kilòmetre 0.